Tutustu kasviöljyihin ja herkuttele terveellisesti!

Kylmäsavulohipizza

Tutustu kasviöljyihin ja herkuttele terveellisesti!

Katso kurssit ja opi rypsiöljyn salaisuudet ruoanlaitossa

Kasviöljyt tarjoavat herkullista makua ja terveellisiä rasvahappoja kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Voidaan perustellusti sanoa, että niissä tiivistyy luonnon hyvä energia. Mikä öljy sitten sopii mihinkin tarkoitukseen? Tältä sivulta löydät monenlaista opetusvideota, joita katsomalla opit perusasiat kasviöljyistä ja niiden käytöstä. Tutustu eri öljyjen ominaisuuksiin, kokeile rohkeasti ja luo uusia makuelämyksiä keittiössäsi. Tervetuloa oppimaan herkullisista öljyistä!

Öljyt keittiössä

Vaikka muualla maailmassa kasviöljyt ovat keittiön perusraaka-aineita, Suomessa emme ole vielä oppineet hyödyntämään kasviöljyjä yhtä monipuolisesti kuin vaikkapa keski- tai eteläeurooppalaiset ystävämme. Paljon siitä kertoo, että meillä öljyjen kulutushuippu osuu vappuun, kun ihmiset paistavat kotitekoisia munkkeja. Voidaan siis sanoa, että olemme Suomessa vielä alkutaipaleella öljyjen käytössä ruoanlaitossa.

Nyt onkin korkea aika lisätä hyviä rasvoja ruokavalioon, ja siksi olemme luoneet tämän osion. Tältä sivulta löydät mainioita vinkkejä öljyjen hyödyntämiseen ruoanlaitossa. Käyttötapoja on nimittäin loputtomasti. Kasviöljyjen käyttö paistamisessa on tietysti yksi tutuimmista, mutta öljyjen erilaisten ominaisuuksien hyödyntämisessä on vielä paljon muitakin, lähes tutkimattomia alueita.

Kasviöljyjä voidaan käyttää myös salaateissa ja erilaisissa kastikkeissa. Uudet makuelämykset vain odottavat löytäjäänsä. Lisäksi monet majoneesit ja erilaiset levitteetkin perustuvat kasviöljyihin. Leivonnassa öljy auttaa pitämään leivonnaiset mehevinä ja se antaa niille myös pehmeän rakenteen. Lisäksi öljyjen neutraali maku sopii hyvin erilaisiin leivonnaisiin, olivatpa ne sitten makeita tai suolaisia. Ruokaöljyn säilytys sekä yli jääneen ruokaöljyn hävittäminen eivät välttämättä ole kaikille tuttu asia, joten myös niihin saat hyvät ohjeet täältä. Tervetuloa öljyjen maailmaan!

Makua ja rapeutta uppopaistamalla

Uppopaistaminen, tunnetaan myös nimellä friteeraus, on suosittu kypsennystapa, joka tuo ruokiin herkullista makua ja rapeaa suutuntumaa. Se on helppo ja nopea tapa kypsentää ruokaa, ja se onnistuu mainiosti myös kotikeittiössä tavallisella kattilalla. Saat mehukkaita ja rapeita tuloksia, olipa kyseessä kasvi- tai lihatuote. Tässä osiossa käsittelemme uppopaistamista monipuolisesti. Opit valmistustavan salat ja saat myös hyödyllisiä ja tarpeellisia turvallisuusvinkkejä. Olipa mielessäsi ranskalaiset, wingsit tai jälkiruoaksi tarjottava friteerattu banaani jäätelön kera, löydät osiostamme inspiroivia reseptejä ja rohkeasti kokeiltavia vaihtoehtoja. Voit myös tutustua vinkkeihimme maukkaiden juureslastujen valmistamiseen tai nautiskella uppopaistetusta lihapiirakasta tai munkista.

Osiosta löydät myös testin, jolla voit laittaa tietosi ja taitosi uppopaistamisesta koetukselle sekä oppia samalla uutta tästä herkullisesta kypsennystavasta. Lähde siis mukaan tutkimusmatkalle uppopaistamisen maailmaan ja löydä uusia makuelämyksiä!

Öljyt leivonnassa

Öljyjen käyttö leivonnassa avaa oven uusiin makuelämyksiin ja rapeisiin lopputuloksiin. Perinteisen voin voi korvata helposti erilaisilla kasviöljyillä, jotka tuovat leivonnaisiin oman ainutlaatuisen makunsa ja rakenteensa. Öljyt tarjoavat terveellisen ja kevyen vaihtoehdon, samalla kun ne vähentävät leivontaprosessin ympäristövaikutuksia.

Tässä osiossa käsittelemme tarkemmin ruokaöljyjen käyttöä leivonnassa. Videoltamme löydät vinkkejä ja syitä siihen, miksi voit hyvin korvata voin öljyllä. Kasviöljyjen käyttö taikinoissa, voitelussa ja viimeistelyssä käydään läpi, samoin öljyjen maustaminen esimerkiksi erilaisilla mausteilla tai vaikkapa kuivatuilla marjoilla.

Astu sisään ja löydä uutta inspiraatiota ja ohjeita öljyjen käyttämiseen leivonnassa. Valmistaudu uusiin makuelämyksiin ja nauti leivonnaisista, joissa öljyt ovat pääosassa!

Tahnat ja kastikkeet

Tutustu öljypohjaisiin kastikkeisiin ja tahnoihin, jotka tarjoavat herkullisia ja monipuolisia vaihtoehtoja ruoanlaittoon. Erilaiset öljyt toimivat erinomaisena pohjana erilaisille kastikkeille ja tahnoille, jotka voivat toimia levitteinä, dippeinä tai aterian lisukkeina.

Hyvä kastike voi muuttaa yksinkertaisen salaatin mielenkiintoiseksi ja täyttäväksi herkuksi, ja kiireisinä päivinä valmiiksi maustetut öljyt toimivat mainiosti myös sellaisenaan, levitteinä tai dippeinä tarjoten uudenlaisia makuelämyksiä perinteisiin voileipiin ja kasviksiin.

Raikkaat yrttikastikkeet ovat erityisen herkullisia tuhdimpien grilliherkkujen kaverina. Kun kaapista löytyy valmiiksi maustettu kastike, se pelastaa arki-illallisen ja kruunaa grilliruuan helposti ja nopeasti. Lisäksi itse valmistetut tahnat ovat terveellisempiä vaihtoehtoja kuin perinteiset kovat rasvat, eivätkä ne sisällä lainkaan lisäaineita. Lisäksi voit säädellä niiden makua ja koostumusta oman maun mukaan. Hyödynnä vinkit ja tutustu resepteihin!

Tutustu myös muihin kursseihimme ja resepteihimme Keijun Öljyakatemiassa

Nämä olivat vasta esimakua siitä, mitä kaikkea voit löytää Keijun Öljyakatemiasta. Tarjolla on kursseja, joista voit ammentaa valtavasti oppia öljyjen käyttöön ruoanlaitossa. Voit pureutua syvemmälle ruokakulttuureihin ympäri maailmaa nimenomaan öljyjen käytön näkökulmasta, perehtyä erityyppisten öljyjen ominaisuuksiin ja eroihin sekä löytää kaikkiin käyttötarkoituksiin juuri oikean öljyn. Keijun Öljyakatemiassa oppimaasi pääset hyödyntämään monipuolisesti, sillä tarjolla on todella laaja kattaus kaikenlaisia reseptejä niin arkeen kuin juhlaankin, pääruokiin, jälkiruokiin ja leivontaan sekä tietysti myös grillaukseen.