Kasviöljyt, kuten oliivi-, rypsi- ja auringonkukkaöljy, sisältävät yleensä eniten kertatyydyttymätöntä ja monityydyttymätöntä rasvaa, joista käytetään usein yhteisnimitystä pehmeä rasva. Pehmeää rasvaa saa myös mm. rasvaisista kaloista sekä pähkinöistä.

Esimerkiksi kookosöljyssä on eniten tyydyttyneitä rasvahappoja, joita kutsutaan myös nimellä kova rasva. Myös rasvaisissa maitotuotteissa sekä punaisessa lihassa on paljon kovaa rasvaa.

Lisää pehmeää Vähemmän kovaa
Margariini tai kasvirasvalevitettä (vähintään 60 % rasvaa) leiville Maito, piimä, jogurtti ja viili rasvattomana tai enintään 1 %:sena
Kasviöljypohjaista kastiketta tai kasviöljyä salaattiin Kermaa ja voita sisältäviä levitteitä vain harvoin
Ruoanlaitossa ja leivonnassa tarvittaessa kasviöljy, juokseva kasviöljyvalmiste tai margariini/kasvirasvalevite (vähintään 60 % rasvaa). Vähärasvainen juusto 2-3 viipaletta päivässä (enintään 17 % rasvaa)
Kalaa eri kalalajeja vaihdellen 2-3 kertaa viikossa Suosi siipikarjan lihaa. Punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan vähärasvaisena enintään 500 g viikossa (kypsänä lihana).
Pähkinöitä ja siemeniä lajeja vaihdellen noin 2 rkl/pv* Valitse Sydänmerkillä varustettuja valmisruokia tai leivo ja tee ruokasi itse käyttäen öljyjä, juoksevia kasviöljyvalmisteita, margariineja/kasvirasvalevitteitä ja kasvirasva- ja –öljypohjaisia tuotteita
Lisää pehmeää
Margariini tai kasvirasvalevitettä (vähintään 60 % rasvaa) leiville
Kasviöljypohjaista kastiketta tai kasviöljyä salaattiin
Ruoanlaitossa ja leivonnassa tarvittaessa kasviöljy, juokseva kasviöljyvalmiste tai margariini/kasvirasvalevite (vähintään 60 % rasvaa).
Kalaa ei kalalajeja vaihdellen 2-3 kertaa viikossa
Pähkinöitä ja siemeniä lajeja vaihdellen noin 2 rkl/pv*
Vähemmän kovaa
Maito, piimä, jogurtti ja viili rasvattomana tai enintään 1 %:sena
Kermaa ja voita sisältäviä levitteitä vain harvoin
Vähärasvainen juusto 2-3 viipaletta päivässä (enintään 17 % rasvaa)
Suosi siipikarjan lihaa. Punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan vähärasvaisena enintään 500 g viikossa (kypsänä lihana).
Valitse Sydänmerkillä varustettuja valmisruokia tai leivo ja tee ruokasi itse käyttäen öljyjä, juoksevia kasviöljyvalmisteita, margariineja/kasvirasvalevitteitä ja kasvirasva- ja –öljypohjaisia tuotteita

* Suolaamattomana, sokeroimattomana ja kuorruttamattomana
Lähde: Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf

1. kurssin aloituskuva

Testaa taitosi

Mitä mieleesi on jäänyt tähän mennessä?

Testaa,
mitä
opit!