Muista turvallisuus

Muista turvallisuus

Uppopaistaminen liittyy olennaisena osana vappumunkkienkin tekemiseen. Se on kypsentämismenetelmänä periaatteessa todella yksinkertainen, mutta edellyttää muutamien turvallisuusasioiden ottamista huomioon. Kannattaa siis lukea nämä vinkit, ennen kuin aloitat herkullisten vappumunkkien paistamisen.

Ennen paistamista

• Valitse uppopaistamiseen tarpeeksi iso ja laakea teräskattila, jotta vältyt roiskeilta
• Pidä kattilan kansi lähellä mahdollisen öljypalon tukahduttamiseksi
• Kuivaa kattila ja työvälineet, sillä kuuma öljy roiskuu, jos joukossa on pienikin määrä vettä
• Vettä ei koskaan tule käyttää öljypalon sammuttamisessa!

Öljyn kuumentaminen

• Lisää rypsiöljyä 1/3 kattilan tilavuudesta, jotta öljyn pinta ei nouse paistettaessa liian korkealle
• Nosta lämpötila keskilämmöllä hiljalleen 180 asteeseen.
• Mittaa lämpötila mittarilla tai leipäpalalla, jonka ruskistuminen kertoo oikeasta lämpötilasta Rypsiöljyn savuamispiste on >220 °C ja leimahduspiste >320 °C.

Paistaminen

• Lisää paistettavat pienissä erissä rauhallisesti rypsiöljyyn läheltä pintaa, jotta öljy ei roisku
• Kypsennä, kunnes munkit ovat pinnaltaan ruskeita ja nousevat pinnalle
• Ota kypsät munkit pois pihdeillä tai reikäkauhalla ja laita valumaan ritilän tai paperin päälle.

Paistamisen jälkeen

• Anna öljyn jäähtyä rauhassa, jotta sakka valuu pohjalle
• Siivilöi öljy toiseen kattilaan ja valuta sitten puhtaaseen ja ilmatiiviiseen pulloon tai astiaan
• Viileässä säilötyn öljyn voi käyttää uudelleen
• Liian likaisen öljyn voi kaataa biojätteseen tai viedä roskiin tyhjässä maitotölkissä