Kurssi 6

Grillauksen perusperiaatteet – näin onnistut varmasti!

 

Vuodenajat vaikuttavat suomalaiseen ruokakulttuuriin. Pitkän talven jälkeen on ihana nauttia kesäsäästä täysin siemauksin ja ruokailla ulkona grillaten. Grillissä on helppo valmistaa aterioita eri ruokavaliot huomioiden. Kun opettelet muutaman peukalosäännön grillauksen perusteista, osaat valmistaa herkullisen kesäaterian milloin tahansa. Katso videolta grillaamisen tärkeimmät perusperiaatteet!

Vinkki!

Grillausvalmistelut kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, vaikka jo edellisenä päivänä. Valmista marinadi tai käytä valmista marinointikastiketta. Marinoi valitsemiasi grilliherkkuja jääkaapissa yön yli.

Grilli kuumaksi!

Tyhjennä ensin vanhat tuhkat pois grillistä, jotta ilma-aukot eivät mene tukkoon. Voit käyttää tuhkan esimerkiksi kasvimaan ravinteena. Avaa ilmanottoluukku ja tarkista että ilma pääsee kulkemaan vapaasti.

Hyvät hiilet tai briketit ovat onnistuneen grillauksen peruspilari. Puitakin voi käyttää, mutta silloin hyvää hiillosta joutuu odottamaan pidempään. Käpyjä grilliin ei kannata työntää milloinkaan.

Jos käytät hiiliä, älä kaada niitä grilliin suoraan pussista, vaan nostele ne käsin. Muutoin pienet palaset tukkivat ilmanoton. Käytä tarvittaessa sytytyspaloja, mutta älä sytytysnestettä, sillä se saattaa vaikuttaa ruoan makuun.

Levitä hiilet tasaiseksi tarvitsemallesi grillauspinta-alalle. Jos tavoitteena on epäsuora lämpö, jätä toinen puoli grillistä tyhjäksi. Hiilet ovat kuumia, kun punainen hehku häviää ja hiilen pinta muuttuu tuhkanharmaaksi. Nosta ritilä kuumien hiilien päälle ja anna lämmetä rauhassa.

Testaa grillin lämpö paperinpalalla – jos paperi syttyy palamaan sekunneissa, grilli on tarpeeksi kuuma.

Tarvittava hiilten määrä riippuu grillattavan ruoan määrästä. Peukalosäännöksi käy, että litralla hiiliä valmistuu 2 pihviä tai 4 makkaraa.

TIESITKÖ?

Grillistä jäävän tuhkan voi käyttää kasvimaan ravinteeksi.

Kaksi tärkeintä: öljy ja oikea paistotekniikka

 

Sekä grillin ritilä että grillattavat ruoat kannattaa öljytä ennen grillausta, jottei ruoka tartu grilliin kiinni. Mitä vähemmän ruoassa itsessään on rasvaa, sitä enemmän öljyä tarvitset. Kasvikset, kana ja possu kannattaa öljytä erityisen huolella. Rasvainen kala ja liha vaativat vähemmän öljyä. Sivele mahdollinen makuöljy tai maustekastike lihan pintaan vasta grillaamisen loppuvaiheessa.

Ota liha jääkaapista jo silloin, kun alat sytyttää hiiliä – näin se ehtii lämmetä paistovalmiiksi grillin kuumetessa. Nopeasti kypsyvät ruoat kuten makkarat, ohuet pihvit, kanat ja pehmeät kasvikset kannattaa paistaa suoralla lämmöllä ilman kantta, jotta pinta pysyy rapeana. Esimerkiksi broilerifileen ohuet kohdat kannattaa pinnan paistamisen jälkeen nostaa päällekkäin, jolloin ne eivät pääse ylikypsymään sillä aikaa kun paksummat kohdat vielä kypsyvät.

Pidempää kypsennystä vaativat ruoat, kuten isot lihapalat, kannattaa ensin ruskistaa suoralla tulella. Sen jälkeen ne nostetaan epäsuoraan lämpöön kypsymään kannen alle.

Varmista, että liha on kypsää, mutta älä turhaan kuivata sitä kypsentämällä yli. Paras tapa on varmistaa kypsyys lämpömittarilla. Jauheliha, possu ja kana kannattaa kypsentää kokonaan kypsiksi, noin 75 asteeseen. Kokolihapihville riittää 70 astetta ja lohelle noin 55 astetta.

Kääri liha folioon vetäytymään, mutta älä sulje foliota täysin, jotta höyry pääsee karkuun eikä ylikypsennä lihaa tai pilaa rapeaa paistopintaa. Aikaa vetäytymiselle kannattaa varata noin puolet paistoajasta.

Puhdista ja öljyä grilliritilä lihan vetäytymisen aikana – grilli on helpointa puhdistaa lämpimänä. Seuraava grillauskerta on mukava aloittaa puhtaalla grillillä!

Testaa taitosi

Joko tunnet grillaamisen perusperiaatteet?

 
 

Öljy &
Grillaus

 

Kokeile herkullisia grillausideoitamme!

 

Vinkki!

Kokeile marinadeihin Keiju makuöljyjä. Näin saat lisättyä grilliherkkuihin helposti sitruunan, rosmariinin tai valkosipulin makua.