Kurssi 8

Kastikkeet ja tahnat – helpot hätävarat

 

Erilaiset öljyt toimivat hyvänä pohjana erilaisille kastikkeille ja tahnoille.
Voit käyttää öljypohjaisia kastikkeita ja tahnoja levitteinä, dippeinä ja aterian lisukkeina.

Kastikkeilla helppoja ratkaisuja arkeen

Hyvällä kastikkeella helppokin salaatti muuttuu mielenkiintoiseksi ja ruokaisaksi herkuksi. Kiireisinä päivinä valmiiksi maustetut öljyt toimivat myös levitteenä tai dippinä ihan sellaisenaan. Voit esimerkiksi valmistaa itse tehtyä dippiä makusi mukaan yrttiöljyistä!

Erilaisilla levitteillä tuot perinteisiin voileipiin tai kasviksiin uudenlaisia makumaailmoja. Raikkaat yrttikastikkeet ovat erityisen herkullisia tuhtien grilliherkkujen kaverina. Valmiina kaapista löytyvä kastike pelastaa arki-illallisen, ja kruunaa grilliruuan helposti ja nopeasti.

Öljystä valmistettua Romesco-kastiketta kulhossa ja levitettynä leivän päälle

TIESITKÖ?

Levitteinä tahnat ovat kovia rasvoja terveellisempiä. Ja koska ne ovat itse valmistettuja, eivät ne myöskään sisällä lainkaan lisäaineita.

Paahdettua porkkanatahnaa kulhossa kikherneiden, ohrasuurimoiden ja kuivattujen karpaloiden kanssa

Näin käytät öljyjä kastikkeissa

Öljykastikkeet voidaan jakaa paksuihin, majoneesimaisiin emulsiokastikkeisiin sekä kastikkeisiin, joissa öljy ja etikka erottuvat. Molemmissa kastikkeissa öljy tuo ruokaan täyteläisyyttä ja makua.

Emulsiokastikkeessa öljy lisätään ohuena nauhana etikan, mausteiden ja keltuaisen joukkoon. Jos teet kastikkeen sauvasekoittimella, voit lisätä kaikki aineet kerralla. Muissa kastikkeissa kaikki aineet lisätään kerralla yhteen ja
sekoitetaan kastikkeeksi. Itse sekoitetut kastikkeet ja tahnat säilyvät ainesosista riippuen jääkaapissa muutamista päivistä pariin viikkoon.

Perinteinen musta pallogrilli valmiina ruoan valmistukseen
Vinkki!

Majoneesia valmistaessa on tärkeää, että kaikki raaka-aineet ovat saman lämpöisiä, jotta öljy ei erotu.

 

Katso reseptivideot!