Lisäpotkua vitamiinin saantiin
Keiju D-vitaminoidusta rypsiöljystä

Lisäpotkua vitamiinin saantiin
Keiju D-vitaminoidusta rypsiöljystä

Syksyn edetessä vastustuskyky joutuu usein koetukselle. Ilmojen kylmetessä ihmiset viettävät enemmän aikaa sisätiloissa, jolloin bakteereilla ja viruksilla on oiva tilaisuus levitä. Helppo keino vastustuskyvyn lujittamiseksi flunssakaudella on riittävästä vitamiinin saannista huolehtiminen. Suomalaisten vitamiinin saanti kuitenkin vähenee usein syksyä kohti, kun kesän tuoreet sesonkituotteet jäävät pois ruokavaliosta.

Vitamiinin tarve on suhteellisen pientä, mutta välttämätöntä elimistön tehokkaan toiminnan kannalta ja riittävästä vitamiinin saannista tulisikin huolehtia vuodenajasta riippumatta. Vitamiineja saa luonnollisesti monista eri lähteistä ja riittävä perusta vitamiinin saannille onkin monipuolinen ruokavalio. Elimistö saa monipuolisesta ruokavaliosta yleensä kaikki tarvitsevansa ravinteet, mutta talvella tiettyjen vitamiinien saantiin kannattaa panostaa jopa hieman ylimääräistäkin.

Lisäpotkua vitamiinin saantiin

Syksyllä ja talvella myös rasvaliukoisen D-vitamiinin saanti vähenee auringon näyttäytyessä hyvin harvakseltaan. D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, eli tukee elimistön luonnollista vastustuskykyä. Lisäksi D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä tukea lihasten ja luiden normaalia toimintaa ja sen puutostila saattaa aiheuttaa luun pehmenemistä. D-vitamiinia kannattaa siis nauttia erityisesti pimeinä vuodenaikoina, jotta puutostilaa ei pääse syntymään.

Syksyisin ja talvisin kun vitamiinin saanti saattaa olla heikommissa kantimissa kuin kesällä, voi apuna toimia ravintolisä esimerkiksi pillerin muodossa. Pilleri kuitenkin unohtuu helposti kiireen keskellä eikä ole välttämättä se miellyttävin tapa nauttia vitamiineja – erityisesti perheen pienimmille. Markkinoilla on onneksi nykyään paljon vaihtoehtoisia tuotteita, jotka auttavat päivittäisen vitamiinitarpeen täyttämisessä. Yksi tällaisista tuotteista on kauppojen hyllyille ilmestynyt Keiju D-vitaminoitu rypsiöljy.

Kokeile todellista vitamiinipommia Sitrushedelmillä maustettua sinappi-vinegrettiä

Tähän tuotteeseen on lisätty elimistön luonnollisen vastustuskyvyn kannalta tärkeää D-vitamiinia. Öljy on helppo tapa varmistaa D-vitamiinin saantia, koska monikäyttöisenä elintarvikkeena rypsiöljy sopii monenlaiseen ruoanlaittoon. Tuote on tarkoitettu päivittäiseen käyttöön koko perheelle, ja se sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon aina leivonnasta ja smoothieista salaatinkastikkeisiinkin.  Tuotetta ei suositella uppopaistoon, jotta D-vitamiinin täysi hyöty saavutetaan. Tuote sopii myös vegaaniseen ruokavalioon sen sisältämän D2-vitamiinin ansiosta.

Kuinka paljon D-vitamiinia loppujen lopuksi tarvitaan?

Alla olevassa taulukossa on D- vitamiinin suositeltava- ja suurin turvallinen saanti päivässä aikuisille (Suomalaiset ravitsemussuositukset 20141) sekä kyseisten vitamiinien saanti 3 ruokalusikallisesta (=30 g) Keiju D-vitaminoitua rypsiöljyä. Vaikka D-vitamiini rasvaliukoisena vitamiinina varastoituu kehoon, pelkästään ruoasta vitamiinien liikasaanti on harvinaista, ellei jopa mahdotonta. Tuotetta voi siis rauhallisin mielin käyttää ruokavaliossa, ja näin ollen varmistaa D-vitamiinin päivittäistä saantia.

Vitamiini Kansallinen suositeltava päiväsaanti aikuiset Keiju D-vitaminoitu rypsiöljy 3 rkl (30 g) päivässä Suurin turvallinen päiväsaanti aikuiset EU:n viralliset saantisuosituksen vertailuarvot2
D-vitamiini 10 µg1 6 µg 100 µg 5 µg

 

Paljon vitamiineja saat myös näistä resepteistä:

Omenalla maustettua maa-artisokkakeitto
Latva-artisokka-tomaattipesto
Kurkumalla maustettu marjasmoothie

 

1  75-vuotiaille ja sitä vanhemmille suositus 20 µg/vrk. Lisäksi D-vitamiinivalmisteesta on oma suositus eri-ikäisille.
Lähde: Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Juvenes Oy, Helsinki 2014.
2 joista pakkausmerkinnät laskettu