Pikkupullat & herkkutäytepullat ja pullaideat koko viikolle

Arvostele resepti

Pikkupullat & herkkutäytepullat ja pullaideat koko viikolle

Pienestä pullataikinasta syntyy n. 12 pullaa. Mainio kohotuspaikka niin pullataikinalle (matalassa laakeassa vuoassa) kuin itse pullille on hetken lämmitetty airfryer – 100 °C noin 1 min. Sen jälkeen laite sammutetaan kohotuksen ajaksi. Pullat kypsyvät melko matalassa lämpötilassa airfryerissa pehmeiksi. Jos käytät leivinpaperia, leikkaa siitä vain paloja pullien alle, jolloin kuuma ilma kiertää pullien välissä. Mikäli ritilä ei ole kovin terävä, pelkkä öljyn sively ritilälle riittää, eikä leivinpaperipaloja tarvita.

Pieni pullataikina

2 dl
maitoa, kookos-, manteli- tai kaurajuomaa
20 g
tuorehiivaa (vajaa 0,5 pkt tai 2 tl kuivahiivaa)
0,5 tl
(mineraali)suolaa
0,5 dl
sokeria
1 tl
kardemummaa tai vaniljasokeria
0,5
kananmuna
5,5 dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
50 g
Keiju Juokseva -margariinia (=0,5 dl pullosta)

Herkkutäyte (10–12 pullalle)

75 g
Keiju Juokseva -margariinia (=0,75 dl pullosta)
0,5 dl
sokeria
0,5 dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
0,5 tl
kardemummaa
0,5 tl
vaniljasokeria

Täytteen lisämaut pullaideat koko viikolle – sekoita eri päivinä pieni lisä täyteseoksen joukkoon:

ma: mustikoita ja kardemummaa
ti: mantelijauhetta tai -rouhetta
ke: kookoshiutaleita tai -lastuja
to: kaurahiutaleita ja kanelia
pe: unikonsiemeniä ja vaniljauutetta
la: vadelmia tai muita marjoja
su: suklaahippuja tai -rouhetta

Pinnalle

0,5
kananmuna (esim. osa taikinan munasta)
raesokeria

Valmistusohje

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, nesteen tulee olla +42 °C. Jos teet taikinan jääkaappiin koko viikkoa varten, älä lämmitä nestettä. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Riko muna lasiin ja sekoita rakenne rikki haarukalla. Ota siitä puolet taikinan joukkoon ja säästä loppu pullien voiteluun. Lisää jauhot vähitellen. Alusta taikina vaivaten hyvin ja lisää juokseva margariini alustamisen loppupuolella.
  2. Siirrä taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan, esimerkiksi matalaan kulhoon airfryeriin, jota on esikuumennettu 1 min 100 °C:ssa – eli airfryer on vain lämmin. Siirrä jääkaappiin se osa taikinasta, jota et käytä heti. Voit ottaa sieltä vain pienen palan taikinaa päivän pullaa varten.
  3. Pyörittele taikinasta tanko ja jaa se 12 palaan ja pyöritä niistä pullia. Tai leivo vain 1–2 kpl/ muu pienempi määrä pullia. 
  4. Kohota pullat lähes kaksinkertaisiksi. Kohota eka erä (esim. 4 kpl) airfryerissa, jota on esikuumennettu 1 min 100 °C:ssa – eli laite on vain lämmin. Aseta pullat pienien leivinpaperipalojen päälle, mikäli airfryerin ritilä on ohut/verkkomainen/teräväreunainen. Muuten pelkkä ritilän sively öljyllä riittää. Kohota loput pöydällä muovin tai liinan alla, jos paistat kerralla enemmän.
  5. Jos teet täytepullia, valmista täyte sekoittamalla aineet keskenään. Saksi pullat päältä ristiin, (airfryerista pois nostettuna) ja paina keskus alas sormella niin, että pulliin tulee kraatterit. Lisää syvennyksiin täytettä sellaisenaan tai lisämaun kanssa sekoitettuna. Aseta pullat jälleen leivinpaperipalojen päälle tarvittaessa (jos ne eivät jo ole).
  6. Esilämmitä airfryer 170 °C:seen tyhjänä 2 min.
  7. Voitele pikku- tai täytepullat munalla ja koristele raesokerilla.
  8. Paista 1–4 pullaa kerrallaan 170 °C:ssa 8–10 min. Kurkkaa pullia 6 min kohdalla ja vedä leivinpaperipalat pois. Jos pullat eivät ole paistuneet tasaisesti tai airfryerin lämpö jakautuu epätasaisesti, käännä pullia lastan avulla niin, että lämpö tulee eri reunoista pulliin. Paista sen jälkeen seuraava erä, jos teet kaikki kerralla.  

VINKKI

Voit säilyttää (kylmään nesteeseen tehtyä) hiivataikinaa jääkaapissa, ja leipoa siitä päiväkahville joka päivä yhden tai kaksi tuoretta pullaa – vaikka joka päivä eri täytemaulla.