Parsa-arancinit
Italialaiset riisipallot eli arancinit on täytetty tässä reseptissä parsalla.
riisipallerot: |
|
6 |
vihreää parsaa
|
1 |
sipuli
|
1 rkl |
Keiju rypsiöljyä
|
1 l |
vettä
|
½ |
kasvisliemikuutio
|
2 dl |
risottoriisiä (arborio tai carnaroli)
|
100 g |
parmesanjuustoa, raastettuna
|
100 g |
appenzellerjuustoa (tai muuta, voimakkaan makuista, sulavaa juustoa)
|
1 rkl |
hienonnettua tuoretta oreganoa tai meiramia
|
n. 1 tl |
suolaa
|
mustapippuria
|
|
uppopaistamiseen: |
|
n. 7 dl |
Keiju rypsiöljyä
|
kuorrutus: |
|
1 dl |
vehnäjauhoja
|
2 |
kananmunaa
|
3 dl |
korppujauhoja
|
1 tl |
suolaa
|
1 tl |
paprikajauhetta
|
Paprikadippi: |
|
4 kpl |
säilöttyjä, paahdettuja paprikoita
|
1 rkl |
Keiju tomaatti, valkosipuli & basilika yrttiöljyä
|
1 |
valkosipulin kynsi
|
1 tl |
savupaprikajauhetta
|
1 tl |
hunajaa
|
Valmistusohje
Kuori parsat ja leikkaa kannasta kuiva kohta pois, mutta säästä liemen keittoon. Puolita parsatangot ja laita parsat, kantapalat ja vesi sekä kasvisliemikuutio pieneen kasariin. Kiehauta, alenna lämpöä ja keitä parsoja 3 minuuttia. Ongi parsatangot pois ja kasta jääkylmään veteen, jotta kypsyminen loppuu. Jätä kantapalat vielä liemeen antamaan makua.
Hienonna sipuli. Lämmitä öljy korkeareunaisessa pannussa ja kuullota sipuli pehmeäksi keskilämmöllä, älä ruskista. Lisää riisit ja jatka kuullotusta, kunnes riisien pinta on läpikuultava. Lisää sitten lusikallinen parsojen keitinlientä ja ala sekoittamaan risottoa puulusikalla. Samalla kun liemi keittyy ja imeytyy riiseihin, sekoita risottoa rauhallisella, kahdeksikon muotoisella liikkeellä. Lisää aina nestettä kun pannun pohja alkaa näkymään. Jatka näin, kunnes kaikki parsaliemi on käytetty.
Nosta risotto pois liedeltä, hienonna sekaan pienenpieneksi leikatut parsan varret ja sekoita joukkoon raastetut juustot ja hienonnettu yrtti. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä risotto pellille jäähtymään ja nosta jääkaappiin.
Tee sillä välin dippi. Yhdistä kaikki ainekset tehosekoittimessa ja surauta sileäksi. Tarkista maku ja säädä maun mukaan.
Valmistele palleroiden uppopaisto. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Mittaa yhteen laakeaan kulhoon vehnäjauhot ja toiseen korppujauhot. Sekoita paprikajauhe ja suola korppujauhoihin.
Ota jäähtyneestä riisistä pingispallon kokoisia osioita ja pyröittele palloiksi. Pyöräytä pallero ensin vehnäjouhoissa, kasta sitten kananmunaan. Katso että pallero kostuu kauttaaltaan kananmunasta, valuta ylimääräinen munaseos takaisin kulhoon ja pyörittele sitten pallero korppujauhoissa. Toista kunnes kaikki riisi on käytetty.
Kaada isoon, paksupohjaiseen kattilaan tai wokpannuun öljyä 4cm syvyydeltä. Kuumenna öljy noin 180 asteeseen. Laske palleroita 3-5 kerrallaan öljyyn reikäkauhalla – älä pudota! Uppopaista 1-2 minuuttia, tai kunnes pallero on kullanruskea kauttaaltaan, nosta sitten reikäkauhalla talouspaperille kuivamaan. Jatka kunnes kaikki pallerot on paistettu.
Tarjoa arancinit lämpiminä dipin kera. Voit uppopaistaa pallerot etukäteen ja lämmittää ne 200-asteisessa uunissa uudelleen rapeiksi.