Itsenäisyyspäivän kinuskimunkit

1,5 h
12

Arvostele resepti

Itsenäisyyspäivän kinuskimunkit

Juhlallinen itsenäisyyspäivän munkki kuorrutetaan sitruunalla maustetulla sokerikuorrutteella ja koristellaan ruiskukilla. Munkkien täytteeksi keitetään täyteläistä kinuskia.

Taikina

5 dl
maitoa
2 pss
kuivahiivaa
2 dl
sokeria
1 rkl
kardemummaa
ripaus suolaa
13,5 dl
vehnäjauhoja
1 dl
Keiju rypsiöljyä

Paistamiseen

2 l
Keiju rypsiöljyä

Täyte

1 dl
sokeria
2 dl
kermaa
ripaus suolaa

Kuorrute

4 dl
tomusokeria
2 rkl
sitruunamehua
2,5 rkl
vettä

Koristeluun

kuivattuja ruiskaunokkeja
(kultasprayta)

Valmistusohje

  1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää öljy ja loput vehnäjauhot taikinaan muutamassa erässä koko ajan vaivaten.
  2. Kohota munkkitaikinaa n. 30 minuuttia. Kohottamisen aikana keitä kinuskitäyte. 
  3. Valmista kinuskitäyte laittamalla sokeri kattilaan. Sulata sokeri varovasti miedolla lämmöllä. Lisää kerma ja keitä kokoon alhaisella lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla. Jäähdytä kinuski.
  4. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa taikina 12:n osaan. Muotoile pyöreiksi munkeiksi, joihin teet reiän keskelle, ja kohota munkkeja alustalla vielä noin 15 minuuttia.
  5. Kaada rypsiöljy korkeareunaiseen kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä. Mittaa öljyn lämpötila mittarilla tai pienellä taikinapalalla, öljyn tulisi olla noin 180-asteista. Uppopaista munkkeja rypsiöljyssä kattilassa noin 3 minuuttia molemmin puolin. Valuta kypsistä munkeista ylimääräinen öljy pois.
  6. Valmista kuorrute. Laita tomusokeri yleiskoneen kulhoon ja lisää sitruunamehu koko ajan sekoittaen. Lisää ensin 1 rkl vettä ja tarvittaessa lisää vielä vettä pieni määrä kerrallaan, jotta kuorrutteesta tulee pursotettavaa. Laita kuorrute pursotinpussiin.
  7. Pursota munkkeihin kinuskitäytettä muutamaan kohtaan sivusta tai yläpuolelta. Kuorruta munkkien pinta sokerikuorrutteella ja ripottele pinnalle heti kuivattuja ruiskukkia. Pidä hetki munkkeja jääkaapissa, jotta kuorrute jähmettyy täysin. Suihkuta halutessasi munkkien kuorrutteeseen vielä lopuksi kultasprayta.