Kasviöljyissä tiivistyy luonnon hyvä energia. Niiden avulla on helppo lisätä hyvää makua ja terveellisiä rasvahappoja kaikkeen ruoanlaittoon. Mutta mikä öljy sopii mihinkin? Keiju Öljyakatemiassa opit peruasiat kasviöljyistä ja niiden käytöstä. Opiskele ja testaa taitosi!

Kurssi 2

Kylmäpuristettu, luomu vai perinteinen?

Kasviöljyissä riittää nykyään valikoimaa jokaiseen makuun. Oikean valinnan tekeminen voikin joskus tuntua varsinaiselta lottoamiselta. Oikein valittuina kasviöljyistä saa kuitenkin paitsi hyvää makua ruoanlaittoon, myös pehmeitä rasvoja ruokavalioon. Siksi on hyvä ymmärtää erilaisten öljyjen ja niiden käytön erot. Tässä muutamia yleisimpiä.

VALITSE
OIKEA
ÖLJY!

 

Kylmäpuristettu öljy

  • Voimakas alkuperäkasvin maku ja tuoksu
  • Puristetaan suoraan öljykasvista
  • Makuun vaikuttaa myös maaperä, jossa kasvi on kasvanut
  • Ei kuumenneta missään vaiheessa valmistusta yli 42-asteiseksi

Luomuöljy

  • Luomulaatuisesti viljellystä öljykasvista valmistettu öljy

Perinteinen eli puhdistettu kasviöljy

  • Mieto maku ja tuoksu
  • Öljy kerätään talteen lämminpuristamalla
  • Sen jälkeen öljystä poistetaan kasvin ja maaperän epäpuhtaudet
  • Kirkkaampaa kuin kylmäpuristettu öljy
  • Sisältää samat ravintoaineet ja rasvaliukoiset vitamiinit kuin vastaavat kylmäpuristetutkin öljyt
  • Kestää hyvin kuumennusta
  • Parempi säilyvyys

 

Vinkki!

Kaikki öljyt reagoivat valoon, lämpöön ja happeen. Jotta öljy säilyisi hyvänmakuisena, muista sulkea korkki huolellisesti ja säilytä avattu öljypullo aina viileässä valolta suojattuna.

 

Mihin erilaisia öljyjä tarvitaan?

Ruokalajeja ja ruoanlaittotapoja on monenlaisia. Niistä jokaiseen on löydettävissä sopivin öljy.

Kylmäpuristettu öljy saa nimensä siitä, ettei sen lämpötila kohoa missään kohtaa valmistusta yli 42 asteen. Peukalosääntönä voi ajatella, että samaa linjaa kannattaa jatkaa ruokapöytään asti. Kylmäpuristettu öljy onkin erinomainen valinta esimerkiksi salaatinkastikkeeksi.

Kylmäpuristetuista, varsinkin oliiviöljyistä, tunnetuin lienee extra virgin -laatu, joka sopii nautittavaksi sellaisenaan esim. leivän tai salaatin kanssa. Koostumuksensa puolesta se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen vaihtoehto paistamiseen, sillä liiaksi kuumennettuna se voi vaikuttaa ruoan makuun.

 

 

Ruoanlaitossa ja leivonnassa suositaan usein miedon makuisia öljyjä, jotta pääraaka-aineiden maut pääsevät parhaiten esiin. Siksi paras öljy paistamiseen on mieto, perinteinen rypsiöljy, joka sopii monenlaiseen ruoanlaittoon, myös uppopaistoon ja leivontaan. Perinteistä rypsiöljyä voi kuitenkin käyttää myös salaatteihin ja kastikkeisiin. Näin ollen voi ajatella, että perinteinen öljy on hieman monikäyttöisempi kuin kylmäpuristettu öljy.

Valmiit mausteöljyt sekä aromiöljyt tuovat helppoutta ja hauskuutta ruoanlaittoon. Aromiöljyt maustetaan korkealaatuisilla, luonnollisilla makuaromeilla. Makuaromeita ei erota paljain silmin, mutta ne antavat öljylle herkullista makua. Aromiöljyt ovat usein kirkkaita ja soveltuvat ne soveltuvat hieman paremmin myös paistamiseen kuin näkyvästi maustetut öljyt. Näkyvästi maustetuissa öljyissä mausteaineet, kuten yrtit, voivat olla selvästi nähtävissä.  Maustettua yrttiöljyä (kuten Keiju yrttiöljyt) voi käyttää salaattien ja ruokien mausteena tai vaikka kylmäsavulohipizzan viimeistelyyn. Ne sopivat toki myös paistamiseen tai vaikka suolaiseen leivontaan tuomaan makua.

 

Kylmäpuristettu öljy

Maustettu öljy

 

Perinteinen eli puhdistettu öljy

Aromiöljy

 

 

Löydä omat suosikkisi

Öljyä saadaan sekä kasvien siemenistä kuten rypsi, seesami, että hedelmistä kuten oliivi, maapähkinä. Öljykasvien makuerot korostuvat varsinkin kylmäpuristetuissa öljyissä, joissa kasvin maku pääsee esiin voimakkaampana kuin perinteisessä öljyssä. Voimakkaamman makunsa vuoksi esimerkiksi salaatin päälle käytettävä kylmäpuristettu öljy kannattaa valita omien mieltymysten mukaan. Hyvien rasvahappojen saannista huolehtiva valitsee öljyn, jossa on hyvän maun lisäksi korkea omega-3 -pitoisuus. Kylmäpuristettu rypsiöljy on maultaan pähkinäinen ja pehmeämpi kuin perinteinen rypsiöljy. Siksi se sopii myös vaikkapa aamupuuron päälle antamaan hyvää lisäenergiaa.

 

 

Voimakkaan makuisista kasveista valmistetuissa öljyissä on luonnollisesti voimakas maku. Tällaisia ovat mm. seesami- ja maapähkinäöljy, joiden avulla ruokaan saa helposti itämaista tai afrikkalaista twistiä. Sellaisenaan nämä öljyt voivat olla jopa liiankin voimakkaita suomalaiseen makuun. Silloin osa öljystä kannattaakin korvata jollakin miedomman makuisella öljyllä, kuten perinteisellä rypsiöljyllä tai valmiilla öljyseoksella. Öljyjä on monenlaisia, mutta niiden peruserot ymmärtämällä itselle sopivimman vaihtoehdon löytäminen ei ole vaikeaa vaan jopa hauskaa. Maukkaita hetkiä omien suosikkiesi parissa!

2. Kurssin aloituskuva

Testi 2

JOKO MUISTAT OPPIMASI?

Testaa, mitä olet oppinut.

Mikä öljy
tähän sopisikaan..