Viisi syytä, miksi luontoliikuntaa kannattaa harrastaa

Syksy merkitsee monille meistä uusia asioita ja uusia alkuja. Lasten koulut alkavat ja vanhemmat palaavat lomalta töihin. Syksy tuo myös usein tullessaan kipinän uuden harrastuksen aloittamiseen. Erilaisia liikuntatrendejä tulee ja menee, mutta luonnossa liikkumisen suosio on ollut tasaisessa kasvussa jo vuosien ajan. Eikä ihme, sillä Suomessa luontoliikuntaa on kaikkien mahdollista harrastaa lähellä omaa kotia, lähipuistossa, lenkkipolulla tai vaikkapa kaupunkimetsässä. Liikkumaan ei tarvitse siis matkustaa, vaan puitteet löytyvät heti kotioven läheisyydestä.

Listasimme viisi syytä, miksi luontoliikuntaa kannattaa harrastaa.

1. Ei maksa mitään. Luonnossa liikkuminen on ekologista, terveellistä ja ilmaista kuntoliikuntaa, jonka harrastamiseen ei tarvitse erityisiä varusteita tai välineitä. Liikkumaan voi lähteä normaaleissa mukavissa arkivaatteissa, mutta jalkoihin on hyvä sujauttaa istuvat jalkineet esim. lenkkarit tai saappaat, riippuen siitä millaisessa maastossa aikoo samoilla.

2. Laskee verenpainetta ja lievittää stressiä. Luonnossa syke ja verenpaine laskevat, lihasjännitys vähenee ja tarkkaavaisuus palautuu. Lisäksi luontoliikunta auttaa elimistöä palautumaan stressistä ja aivoja toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

 

3. Kasvattaa kuntoa ja parantaa motoriikkaa. Luonnossa liikkuminen auttaa kohottamaan peruskuntoa. Kilometri jos toinenkin taittuu lähes huomaamatta luonnon kauneudesta nauttien. Luonnossa liikkumisella on myös motoriikkaa parantava vaikutus. Poluilla ja kivikoissa askeleen paikkoja joutuu asettelemaan enemmän kuin tasaisella tiellä, minkä vuoksi koko keho pääsee rehkimään.

4. Herättää aistisi eloon. Haistele raikasta mäntymetsää, maistele mustikoita suoraan mättäältä ja kuuntele käen kukuntaa latvuston kätköissä. Luonnosta löytyy ruokaa kaikille aisteille.

 

5. Virkistää väsynyttä mieltä. Pienikin luonnossa vietetty hetki virkistää mieltä ja synnyttää myönteisiä elämyksiä. Vaikka ulos lähtiessä olo olisi ollut vetämätön, niin kotiin palatessa olo on reipas ja rentoutunut.

Jos innostuit luonnossa liikkumisen positiivisista vaikutuksista niin sitten vain valitsemaan itsellesi sopiva tapa liikkua. Luonnossa voi harrastaa näin syksyisin muun muassa kävelyä, juoksua, pyöräilyä, suunnistusta, samoilua, marjastusta, sienestystä, metsästystä, geokätköilyä, kalastusta ja vaikkapa melontaa, ja paljon muuta.

Mukavia hetkiä luontoliikunnan parissa!