Usein kysyttyä Keiju Valkeasta

Usein kysyttyä Keiju Valkeasta

1. Miksi Keiju Valkea -levitteellä on Allergiatunnus?

Keiju Valkea -levite ei sisällä jauhoja, maitoa, soijaa, mausteita eikä kananmunaa. Tuotannossa ei esiinny myöskään kontaminaatioriskejä pähkinöistä, siemenistä, jauhoista, maidosta ja soijasta. Näiden lisäksi Keiju Valkea on lisäaineeton ja palmuöljytön levite, eikä sisällä lainkaan väriaineita.

2. Mitä Allergiatunnuksen saaminen tuotteelle vaatii?

Allergiatunnuksen myöntää Allergia-, Iho- ja Astmaliitto tarkan auditointiprosessin jälkeen. Allergiatunnuksen kriteerit laaditaan ja tarkistetaan yhteistyössä ulkopuolisten asiantuntijoiden ja puolueettomien tutkimuslaitosten tutkijoiden kanssa. Allergiatunnuskäsittely toteutetaan pohjautuen lääketieteellisiin ärsytystilastoihin ja tutkimustietoon. Allergiatunnus kertoo puolueettomasti tuotteen tai palvelun täyttävän allergiakriteerit. Tunnus auttaa kuluttajia valitsemaan tuotteen, joka ei sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia. Keiju Valkea -levite on ensimmäinen levite Suomessa jolla on oikeus käyttää Allergiatunnusta.

3. Miksi Keiju toi markkinoille lisä- ja väriaineettoman levitteen?

Kun poistimme valikoimistamme maidottoman ja lisäaineettoman Keiju Rypsi 70 % -levitteen vuoden 2021 syksyllä, saimme valtaisan viestiryöpyn allergiaperheiltä. Tuote oli ollut lukuisille allergiaperheille ainoa sopiva levite. Meille oli heti selvää, että meidän on reagoitava asiaan ja tarjottava allergiaperheille jotain korvaavaa. Olimme yhteydessä perheisiin ja kutsuimme heidät auttamaan meitä. Aloitimme nopeasti tuotekehitysprojektin ja pyysimme heitä ilmoittautumaan tuotekehitystiimiin. Halusimme kuulla, mitä he toivovat ja mitä ainesosia meidän pitää välttää. Perheiden toiveena oli erityisesti väriaineiden ja piilomaissin poissulkeminen raaka-aineista.

Allergiaperheiden arki on usein todella haasteellista, koska sallittujen ainesosien lista voi olla hyvin suppea. Kehitimme maukkaan tuotteen, joka helpottaa monen allergiaperheen arkea, mutta sopii myös kaikkien suomalaisten ruokapöytään ja ruoanlaittoon. 

4. Mitä Allergiatunnus kertoo tuotteesta?

Allergiatunnuksen myöntää Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry, joka tekee arviointityön yhteistyössä ulkopuolisten asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa. Allergiatunnuksen vaatimukset on määritelty tarkasti kussakin tuoteryhmässä. Allergiatunnuksen saaneen elintarvikkeen valmistusprosessi on järjestetty niin, että tuote voidaan valmistaa ja säilyttää ilman yhteyttä allergeeneihin.

Allergiatunnus kertoo puolueettomasti tuotteen tai palvelun täyttävän allergiakriteerit. Tunnus auttaa kuluttajia valitsemaan tuotteen, joka ei sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia.

5. Kenelle Keiju Valkea sopii?

Maukas Keiju Valkea -levite sopii kaikkien suomalaisten ruokapöytään ja ruoanlaittoon.​

Tuote sopii hyvin myös niille, jotka haluavat maidottomia ja laktoosittomia tuotteita tai haluavat välttää esimerkiksi lisäaineita. Tuote ei sisällä myöskään väriaineita tai esimerkiksi maissia, mitä ei ole myöskään muissa Keiju-levitteissä.

Keiju Valkea on saanut Allergiatunnuksen, jolla on merkitystä erityisesti perheissä, joissa on paljon ruokarajoituksia. Keiju Valkea sopii kuitenkin ihan kaikille, jotka haluavat maistuvan levitteen.

 

6. Miksi Keiju Valkeassa ei ole käytetty väri- ja lisäaineita?​

Levitteiden sisältämät lisä- ja väriaineet saattavat aiheuttaa joillekin allergiaoireita. Halusimme tuoda kauppojen hyllylle levitteen, joka sopisi myös näille henkilöille, eli mahdollisimman monelle.

7. Vaikuttaako Keijun Valkean väri- ja lisäaineettomuus sen säilyvyyteen?

Tuotteen korkean rasvapitoisuuden (60 % rasvaa) sekä suolan vuoksi tuote säilyy hyvin ilman lisäaineita. Väriaine ei vaikuta tuotteen säilyvyyteen.

8. Vaikuttavatko väri- ja lisäaineet tuotteen makuun?​

Väriaineella tai sen poisjättämisellä ei ole minkäänlaista vaikutusta tuotteen makuun. Lisäaineettomuus ei vie myöskään makua tuotteelta. Keiju Valkea on maukas levite ilman väri- tai lisäaineita.

9. Väriaineeton Keiju Valkea on vaaleampi kuin margariinit yleensä. Onko margariinien ns. normaali väri peräisin nimenomaan väriaineista?

Margariineihin lisätään usein väriaineena beta-karoteenia, joka antaa levitteille tutun kellertävän värin. Väriaineita on lisätty margariineihin siksi, että me suomalaiset olemme tottuneet, että leivän päälle levitettävä tuote on väriltään tietyn sävyistä. Keiju-levitteistä suurin osa sisältää väriaineena beta-karoteenia. Se on yksi A-vitamiinin esiasteista, ja sitä on luonnostaan esimerkiksi porkkanassa. Keiju Merisuolan väri tulee taas porkkanatäysmehutiivisteestä.

Väriaineettomuus ei vie makua tuotteelta, eikä beta-karoteenia lisätä tuotteeseen makua antamaan.