
Tuotteissa käytetään lisäaineita ensisijaisesti tuoteturvallisuuden varmistamiseksi. Lisäaineita lisätään tuotteisiin jonkin erityisen tarkoituksen takia, esimerkiksi parantamaan ja varmistamaan tuotteen säilyvyyttä, rakennetta, makua tai väriä.
Keiju-tuoteperheestä löytyy sekä lisäaineettomia vaihtoehtoja että tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty yleisesti tunnettuja, tutkittuja ja turvalliseksi todettuja elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä lisäaineita.
Lisäaineiden lähteet
Elintarvikkeissa käytetyt lisäaineet ovat joko luonnollisia, luontaisen kaltaisia tai kemiallisia eli synteettisiä lisäaineita. Luonnossa esiintyvää lisäainetta kutsutaan luontaiseksi lisäaineeksi. Jos luonnossa esiintyvä tuotteeseen lisätty lisäaine on valmistettu kemiallisesti, puhutaan luontaisen kaltaisesta lisäaineesta. Lisäaine on keinotekoinen eli synteettinen silloin kun sitä ei esiinny luonnossa ja se on valmistettu täysin kemiallisesti. EU on määritellyt kaikki ne lisäaineet, jotka ovat sallittuja elintarvikkeiden valmistuksessa. Lisäaineiden turvallisuus on arvioitu useissa puolueettomissa tutkimuksissa ja luonnollisesti vain viranomaisten hyväksymiä lisäaineita saa käyttää elintarvikkeiden valmistuksessa.
Miten löydän lisäaineet pakkauksesta?
Lisäaineet on ilmoitettu elintarvikkeissa aina tuotteen aineosaluettelossa. Lisäaineiden merkintätapaa säätelee EU:n laatimat säädökset. Lisäaineet ilmoitetaan pakkauksessa ryhmänimen lisäksi joko lisäaineen nimellä tai E-koodilla, esimerkiksi säilöntäaine (kaliumsorbaatti) tai säilöntäaine (E202).
Mistä margariineissa käytetyt lisäaineet ovat peräisin?
Margariineissa käytettyjä lisäaineita on luonnostaan mm. porkkanassa [väri (betakaroteeni)], sitrushedelmissä [happamuudensäätöaine (sitruunahappo)], ruokasoodassa [happamuudensäätöaine (natriumbikarbonaatti)] ja joissakin luonnonmarjoissa [säilöntäaine (kaliumsorbaatti)].
Miksi margariineissa käytetään lisäaineita?
Lisäaineet takaavat margariinien turvallisuuden mm. parantamalla säilyvyyttä. Esimerkiksi emulgointiaineet vaikuttavat tuotteen rakenteeseen auttamalla rasvaa ja vettä pysymään tasaisena seoksena, jolloin ns. vapaan veden määrä tuotteessa on pieni ja siten pilaajamikrobien kasvu sekä rasvan hapettuminen (härskiintyminen) on mahdollisimman vähäistä. Happamuudensäätöaineilla taas säädetään tuotteen happamuus tasolle, jossa homeiden ja hiivojen kasvu vaikeutuu ja parannetaan näin ollen tuotteen säilyvyyttä ja turvallisuutta. Säilöntäainetta käytetään etenkin vähärasvaisissa tuotteissa. Se parantaa tuotteiden säilyvyyttä erityisesti sen jälkeen, kun pakkaus on avattu. Säilöntäaine toimii vain oikeassa happamuustasossa, joten tuotteen happamuus säädetään oikeaksi happamuudensäätöaineella. Säilöntäainetta käytetään keveissä (< 60 % rasvaa), maitoa sisältävissä tai erityisen pitkään säilyvissä tuotteissa.
Miten Keiju Rypsi voidaan valmistaa ilman mitään lisäaineita?
Tarkkaan valitulla menetelmällä valmistettavassa Keiju Rypsi -levitteessä käytetään erityisesti tähän tuotteeseen valittuja ja kehitettyjä raaka-aineita, joiden avulla kasviöljyä ja -rasvaa sisältävä levite voidaan valmistaa ilman lisäaineita. Kokonaisuuteen vaikuttavat lisäksi myös käytettyjen raaka-aineiden suhteelliset osuudet.