Tarpeelliset lisäaineet

Tuotteissa käytetään lisäaineita ensisijaisesti tuoteturvallisuuden varmistamiseksi. Lisäaineita lisätään tuotteisiin jonkin erityisen tarkoituksen takia, esimerkiksi parantamaan ja varmistamaan tuotteen säilyvyyttä, rakennetta, makua tai väriä.

Keiju-tuoteperheestä löytyy sekä lisäaineettomia vaihtoehtoja että tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty yleisesti tunnettuja, tutkittuja ja turvalliseksi todettuja elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä lisäaineita.

Lisäaineiden lähteet

Elintarvikkeissa käytetyt lisäaineet ovat joko luonnollisia, luontaisen kaltaisia tai kemiallisia eli synteettisiä lisäaineita. Luonnossa esiintyvää lisäainetta kutsutaan luontaiseksi lisäaineeksi. Jos luonnossa esiintyvä tuotteeseen lisätty lisäaine on valmistettu kemiallisesti, puhutaan luontaisen kaltaisesta lisäaineesta. Lisäaine on keinotekoinen eli synteettinen silloin kun sitä ei esiinny luonnossa ja se on valmistettu täysin kemiallisesti. EU on määritellyt kaikki ne lisäaineet, jotka ovat sallittuja elintarvikkeiden valmistuksessa. Lisäaineiden turvallisuus on arvioitu useissa puolueettomissa tutkimuksissa ja luonnollisesti vain viranomaisten hyväksymiä lisäaineita saa käyttää elintarvikkeiden valmistuksessa.

Miten löydän lisäaineet pakkauksesta?

Lisäaineet on ilmoitettu elintarvikkeissa aina tuotteen aineosaluettelossa. Lisäaineiden merkintätapaa säätelee EU:n laatimat säädökset. Lisäaineet ilmoitetaan pakkauksessa ryhmänimen lisäksi joko lisäaineen nimellä tai E-koodilla, esimerkiksi säilöntäaine (kaliumsorbaatti) tai säilöntäaine (E202).

Mistä margariineissa käytetyt lisäaineet ovat peräisin?

Margariineissa käytettyjä lisäaineita on luonnostaan mm. porkkanassa [väri (betakaroteeni)], sitrushedelmissä [happamuudensäätöaine (sitruunahappo)], ruokasoodassa [happamuudensäätöaine (natriumbikarbonaatti)] ja joissakin luonnonmarjoissa [säilöntäaine (kaliumsorbaatti)].

Miksi margariineissa käytetään lisäaineita?

Lisäaineet takaavat margariinien turvallisuuden mm. parantamalla säilyvyyttä. Esimerkiksi emulgointiaineet vaikuttavat tuotteen rakenteeseen auttamalla rasvaa ja vettä pysymään tasaisena seoksena, jolloin ns. vapaan veden määrä tuotteessa on pieni ja siten pilaajamikrobien kasvu sekä rasvan hapettuminen (härskiintyminen) on mahdollisimman vähäistä. Happamuudensäätöaineilla taas säädetään tuotteen happamuus tasolle, jossa homeiden ja hiivojen kasvu vaikeutuu ja parannetaan näin ollen tuotteen säilyvyyttä ja turvallisuutta. Säilöntäainetta käytetään etenkin vähärasvaisissa tuotteissa. Se parantaa tuotteiden säilyvyyttä erityisesti sen jälkeen, kun pakkaus on avattu. Säilöntäaine toimii vain oikeassa happamuustasossa, joten tuotteen happamuus säädetään oikeaksi happamuudensäätöaineella. Säilöntäainetta käytetään keveissä (< 60 % rasvaa), maitoa sisältävissä tai erityisen pitkään säilyvissä tuotteissa.

Miten Keiju Rypsi voidaan valmistaa ilman mitään lisäaineita?

Tarkkaan valitulla menetelmällä valmistettavassa Keiju Rypsi -levitteessä käytetään erityisesti tähän tuotteeseen valittuja ja kehitettyjä raaka-aineita, joiden avulla kasviöljyä ja -rasvaa sisältävä levite voidaan valmistaa ilman lisäaineita. Kokonaisuuteen vaikuttavat lisäksi myös käytettyjen raaka-aineiden suhteelliset osuudet.

Miksi muissa Keiju-tuotteissa on lisäaineita?

Nykyiset Keiju-tuotteet ovat olleet jo pitkään markkinoilla ja niiden tuotekehitystyö on tehty vuosia sitten, jolloin lisäaineiden käyttö margariineissa ja kasvirasvalevitteissä on ollut välttämätöntä hyvän rakenteen ja säilyvyyden takaamiseksi. Kaikki näissä tuotteissa käytettävät valmistus- ja lisäaineet ovat yleisesti tunnettuja, tutkittuja ja turvalliseksi todettuja sekä elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä.

Keiju-levitteet ovat ravitsemuksellisesti suositusten mukaisia (alle kolmannes tyydyttynyttä rasvaa ja runsaasti omega-3 rasvahappoja), ja siten tarkoitettu osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota sekä terveellistä elämäntapaa.

Ovatko Keiju-tuotteissa käytetyt lisäaineet turvallisia?

Kaikki tuotteissamme käytettävät lisäaineet ovat yleisesti tunnettuja, tutkittuja ja turvalliseksi todettuja sekä elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä.

Mitä lisäaineita Keiju-tuotteissa on ja miksi niitä käytetään?

Emulgointiaineet

 • E471 ja E472c kasvirasvasta: rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471) sekä niiden sitruunahappoesterit (E472c). Valmistetaan kasviöljyistä.
 • Polyglyserolipolyrisinioleaatti (E476). Valmistetaan kasviöljyistä.
 • Auringonkukkalesitiini: valmistetaan auringonkukkaöljystä poistamalla siitä ns fosfolipidit (lesitiini)
 • Muunnettu perunatärkkelys.

Miksi emulgointiaineita käytetään?

 • E471 ja E472c kasvirasvasta sekä polyglyserolipolyrisinioleaatti (E476) vaikuttavat tuotteen oikeanlaisen rakenteen syntymiseen auttamalla rasvaa ja vettä pysymään tasaisena seoksena.
 • Mono- ja diglyseridien sitruunahappoesteri E472c estää räiskymistä, kun tuotteella paistetaan, tehden siitä turvallisen käyttää myös ruoanlaitossa.
 • Auringonkukkalesitiini vaikuttaa tuotteen oikeanlaisen rakenteen syntymiseen auttamalla rasvaa ja vettä pysymään tasaisena seoksena ja estää lisäksi räiskymistä, kun tuotteella paistetaan, tehden siitä turvallisen käyttää myös ruoanlaitossa.
 • Kylmäliukoisella perunatärkkelyksellä (muunnettu perunatärkkelys) vesiosan paksuus eli viskositeetti saadaan nousemaan ja vastaamaan rasvaosan viskositeettia. Viskositeettien on oltava samansuuruiset, jotta suhteellisen suuri vesipitoisuus saadaan yhdistettyä rasvan kanssa emulsioksi.

Happamuudensäätöaineet

 • Natriumbikarbonaatti eli tutummin sama aine kuin ruokasooda.
 • Sitruunahappo, jota esiintyy luontaisesti esim. sitrushedelmissä.

Miksi happamuudensäätöaineita käytetään?

 • Happamuudensäätöaineilla säädetään tuotteen happamuus tasolle, jossa homeiden ja hiivojen kasvu vaikeutuu ja parannetaan näin ollen tuotteen säilyvyyttä ja turvallisuutta.

Säilöntäaine

 • Kaliumsorbaatti, jota esiintyy luontaisesti esim. pihlajanmarjoissa.

Miksi säilöntäaineita käytetään?

 • Säilöntäaine parantaa tuotteiden säilyvyyttä erityisesti sen jälkeen, kun pakkaus on avattu. Säilöntäaine toimii vain oikeassa happamuustasossa, joten tuotteen happamuus tulee säilöntäainetta käytettäessä säätää oikeaksi happamuudensäätöaineella. Käytetään kevyemmissä (< 60 % rasvaa sisältävissä tuotteissa), maitoa sisältävissä ja erityisen pitkään säilyvissä tuotteissa.

Salaattia lautasella, öljypullo ja kaksi omenaa

Voidaanko myös muut Keiju-tuotteet valmistaa ilman lisäaineita?

Kaikkia lisäaineita ei todennäköisesti voida koskaan poistaa, koska niillä on myös tärkeitä tuoteturvallisuusvaikutuksia, esim. kevyttuotteiden säilöntäaine. Näin ollen esimerkiksi tuotteissa, joissa on rasvaa 60 % tai alle, tultaneen jatkossakin käyttämään säilöntäainetta tuoteturvallisuuden takaamiseksi.