Sydänystävällinen ruokavalio

Sydänystävällinen ruokavalio

Sydänystävällinen ruokavalio on maukas, värikäs, vaihteleva ja monipuolinen. Terveellinen syöminen ei tarkoita, että luopuisit tutuista ruoista. Oleellista on valmistaa ruoat terveellisesti. Lisäksi pitää muistaa syödä säännöllisesti ja kohtuudella – ja nauttia hyvästä ruoasta! Mikään ruoka yksinään ei tee ruokatottumuksista sydämelle haitallista. Kokonaisuus ja arjen valinnat ratkaisevat.

Monipuolinen ruokavalio

Keventämällä, valitsemalla pehmeät rasvat ja syömällä runsaskuituista ruokaa voit hallita painoasi ja vaikuttaa veren rasva- ja sokeriarvoihisi. Ravitsemussuositukset kertovat millainen on tasapainoinen ruokavalio.

Aamiainen kulhossa ja kupillinen teetä

10 vinkkiä sydämesi hyväksi:

  1. Syö runsaskuituisia viljatuotteita: leipää, puuroa, pastaa ja riisiä.
  2. Nauti usein perunaa, juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.
  3. Valitse liharuoat ja -leikkeleet vähärasvaisena.
  4. Syö kalaa monipuolisesti vähintään pari kertaa viikossa.
  5. Syö kananmunia, sisäelinruokia, katkarapuja ja mätiä harkiten.
  6. Valitse maitotuotteet rasvattomana tai vähärasvaisena.
  7. Valitse tuorejuustoksi ja ruokakermaksi kasvirasvapohjainen vaihtoehto.
  8. Vältä kovaa rasvaa, kuten voita. Kasviöljyt ja margariinit sisältävät hyvää rasvaa.
  9. Mehevöitä salaatti tilkalla öljypohjaista salaatinkastiketta.
  10. Käytä levitteenä rypsiöljypohjaista margariinia tai levitettä.

Keijun reseptit tukevat sydänystävällistä ruokavaliota

Keijulla on paljon kasvisruokien reseptejä ja kasvikset ovat juuri sitä sydänystävällistä ruokaa, jota kannattaa suosia. Reseptit ovat helppoja ja nopeita valmistaa ja niiden avulla saat koottua itsellesi monipuolisen ja terveellisen ruokavalion.

Porkkanasosekeitto

Vegaaninen Butter Tofu

Intialainen klassikko sydänystävällisenä kasvisversiona, jossa perinteinen kana on korvattu tofulla ja kerma on reseptissä kaurakermaa. Keiju Merisuola -levite tuo täyteläistä makua annokseen. Tarjoile basmatiriisillä tuoreen korianterin kera.

Porkkanasosekeitto

Porkkanasosekeitto on kevyt, mutta ruokaisa vaihtoehto arjen ruokapöytään. Lisämakua keittoon saat, kun paahdat porkkanat etukäteen uunissa Keijun tomaatti, valkosipuli & basilika yrttiöljyllä maustettuina. Koristelussa cashew-pähkinät ovat hyvä monityydyttymättömien rasvahappojen lähde.

 

Rapeat kesäkurpitsapihvit, couscousia ja tsatsikimajoneesi

Rapeat kesäkurpitsapihvit valmistuvat helposti ja paistuvat ihanan rapeiksi pannulla, ja kun käytät paistamiseen rypsiöljyä, tulee sydänterveyskin otettua huomioon. Lisukkeeksi sopii hyvin yrttiöljyllä maustettu couscous ja majoneesiin valmistettu tsatsiki.

Rapeat kesäkurpitsapihvit, couscousia ja tsatsikimajoneesi

Säästä suolaa

Keho ei tarvitse lisättyä suolaa. Runsas suolankäyttö kohottaa verenpainetta ja altistaa siten sydän- ja verisuonisairauksille. Viimeisimpien tutkimusten mukaan runsas suolan saanti lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa myös verenpaineesta ja muista vaaratekijöistä riippumatta.

Vähäsuolaiseen ruokaan tottuu jo muutamassa viikossa! Totuttelun voi aloittaa vähitellen kotileivonnassa ja ruoanlaitossa: korvaa suola entistä rohkeammalla yrttien ja muiden mausteiden käytöllä. Kaupoista löytyy yhä enemmän vähäsuolaisia elintarvikkeita, esimerkiksi leipää ja valmisruokia.

Terveellisen ruoan tunnistat Sydänmerkistä

Valtaosa Keiju-tuotteista on varustettu Sydänmerkillä, joka kertoo, että tuote on parempi valinta suolan sekä rasvan laadun ja määrän suhteen.
Sydänmerkki on elintarvikkeissa terveellisen valinnan merkki. Se helpottaa terveellisen ja sydänystävällisen ruokavalion valintaa ilman syvempää tuotevertailua. Sydänmerkki-tuotteet ovat terveellisempiä omassa tuoteryhmässään, painottaen hyvää rasvaa, kohtuullista suolaa ja sokeria sekä runsasta kuitua. Järjestelmä kattaa yli 50 tuoteryhmää, ja kriteerit perustuvat tutkittuun ravitsemustietoon.