Sydänystävällinen ruokavalio

 

Sydänystävällinen ruokavalio on maukas, värikäs, vaihteleva ja monipuolinen. Terveellinen syöminen ei tarkoita, että luopuisit tutuista ruoista. Oleellista on valmistaa ruoat terveellisesti. Lisäksi pitää muistaa syödä säännöllisesti ja kohtuudella – ja nauttia hyvästä ruoasta! Mikään ruoka yksinään ei tee ruokatottumuksista sydämelle haitallista. Kokonaisuus ja arjen valinnat ratkaisevat.

Keventämällä, valitsemalla pehmeät rasvat ja syömällä runsaskuituista ruokaa voit hallita painoasi ja vaikuttaa veren rasva- ja sokeriarvoihisi. Ravitsemussuositukset kertovat millainen on tasapainoinen ruokavalio.

Aamiainen kulhossa ja kupillinen teetä

10 vinkkiä sydämesi hyväksi:

  1. Syö runsaskuituisia viljatuotteita: leipää, puuroa, pastaa ja riisiä.
  2. Nauti usein perunaa, juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.
  3. Valitse liharuoat ja -leikkeleet vähärasvaisena.
  4. Syö kalaa monipuolisesti vähintään pari kertaa viikossa.
  5. Syö kananmunia, sisäelinruokia, katkarapuja ja mätiä harkiten.
  6. Valitse maitotuotteet rasvattomana tai vähärasvaisena.
  7. Valitse tuorejuustoksi ja ruokakermaksi kasvirasvapohjainen vaihtoehto.
  8. Vältä kovaa rasvaa, kuten voita. Kasviöljyt ja margariinit sisältävät hyvää rasvaa.
  9. Mehevöitä salaatti tilkalla öljypohjaista salaatinkastiketta.
  10. Käytä levitteenä rypsiöljypohjaista margariinia tai levitettä.

Säästä suolaa

Keho ei tarvitse lisättyä suolaa. Runsas suolankäyttö kohottaa verenpainetta ja altistaa siten sydän- ja verisuonisairauksille. Viimeisimpien tutkimusten mukaan runsas suolan saanti lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa myös verenpaineesta ja muista vaaratekijöistä riippumatta.

Vähäsuolaiseen ruokaan tottuu jo muutamassa viikossa! Totuttelun voi aloittaa vähitellen kotileivonnassa ja ruoanlaitossa: korvaa suola entistä rohkeammalla yrttien ja muiden mausteiden käytöllä. Kaupoista löytyy yhä enemmän vähäsuolaisia elintarvikkeita, esimerkiksi leipää ja valmisruokia.