Paras pizza syntyy kotona


Maukas pohja, mehevä täyte ja ripaus taikaa – siitä on täydellinen pizza tehty! Pizzamaailmassa on yhtä paljon mieltymyksiä kuin on pizzojen ystäviäkin, mutta onneksi lähes kaikki on sallittua! Oikeita tai vääriä tapoja ei ole, mutta pienillä vinkeillä lopputuloksesta saa entistäkin upeamman. Katso alta vinkkimme täydellisen pizzan valmistukseen!
Maukas pizzapohja on kaiken a ja o:
- Ainekset: Täydellinen pizzapohja syntyy yksinkertaisista aineksista: vehnäjauhoja (mieluiten durumvehnäjauhoja tai tipo 00 -jauhoja), vettä, hiivaa, suolaa ja Keiju-öljyä.
- Vaivaaminen: Vaivaa taikinaa voimakkaasti vähintään 10 minuuttia, kunnes se on sitkeää ja elastista. Voit käyttää yleiskonetta tai vaivata käsin.
- Kohotus: Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa vähintään tunnin, mielellään kauemmin. Napolilaistyylinen pizzapohja kohotetaan jopa 20 tuntia. Kylmäkohotus jääkaapissa yön yli on myös mainio vaihtoehto ja antaa pohjalle ihanan maun.
- Muotoilu: Älä kauli pizzapohjaa! Levitä se käsin pyörittämällä ja painelemalla. Näin taikinan kuplat säilyvät ja pohjasta tulee ilmava. Käytä reilusti jauhoja estääksesi taikinan tarttumisen käsiisi.
- Leivinpaperi: Vältä leivinpaperia ja levitä taikina suoraan kuumalle pizzakivelle tai kevyesti Keijulla pizzaöljyllä tai rypsiöljyllä öljytylle pellille.
- Öljyäminen: Voitele pizzapohja Keiju Pizzaöljyllä tai rypsiöljyllä ennen täytteiden lisäämistä. Se antaa makua ja auttaa pohjaa pysymään ihanan rapeana.
Täytteet:
- Tomaattikastike: Käytä laadukkaita säilyketomaatteja ja mausta kastike Keiju Pizzaöljyllä, suolalla ja mahdollisesti muilla mausteilla. Älä keitä kastiketta! Anna sen mieluiten maustua jääkaapissa 1-2 vuorokautta, vähintään pari tuntia.
- Valkoinen pizza: Pizza bianco, eli valkoinen pizza, on kivaa vaihtelua perinteiselle pizzalle, sillä pizza tehdään ilman tomaattikastiketta. Pizzapohjalle levitetään raskankermaa, ricotta tai smetanaa.
- Juusto: Mozzarella on pizzan klassikkojuusto, mutta voit kokeilla myös muita juustoja, kuten provolonea tai gorgonzola tai parmesaania. Valuta mozzarella kuvaksi ja revi paloiksi ennen asettamista.

Muut täytteet: Pizzan päälle sopii lähes mitä tahansa. Listasimme inspiraatiomielessä vähän erilaisia vaihtoehtoja. Yhdistä vapaasti ja löydä suosikkisi!
-
- Kasviksia: ohuesti viipaloidut perunat, broccolini, erilaiset sienet, munakoiso, artisokkaa, oliivit, punajuuri tai rucola.
- Hedelmiä: Joidenkin mielestä hedelmät eivät kuulu pizzaan, mutta oikein yhdistettyinä ne tuovat kivasti raikkautta, makeutta ja kirpeyttä. Kokeile esimerkiksi päärynää, nektariinia, viinirypäleitä tai ananasta!
- Lihoja: Pepperoni, ilmakuivattu kinkku (prosciutto, parma), salami, chorizo, kana, ’nduja (mausteinen salamitahna), mortadella. Myös merenelävät, kuten katkaravut, simpukat, tonnikala, lohi, sardellit, mustekala ja anjovis sopivat erinomaisesti pizzoihin.
- Juustoja: Juustoilla saa mukavasti makua. Kokeile esimerkiksi erilaisia homejuustoja, vuohenjuustoa, cheddaria tai viimeistele pizza buffalo mozzarellalla.
- Yrtit: Kuivattu oregano tai tuoreet yrtit, ehkä etenkin basilika, kruunaavat pizzan!
- Öljy: Viimeistele pizza Keiju Pizzaöljy tuodaksesi lisää makua.
Täytteiden järjestys: Täytteiden laittamisjärjestykseen ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa vastausta, ja se voi vaihdella hieman reseptin ja omien mieltymysten mukaan. Järjestyksellä ja täytteiden määrällä on kuitenkin iso vaikutus pizzan koostumukseen ja lopputulokseen. Liian paksu täytekerros saattaa myös jättää pohjan raa’aksi.

- Sivele pohjalle halutessasi Keiju Pizzaöljyllä tai rypsiöljyllä. Ripottele pinnalle hienonnettua valkosipulia mikäli olet valkosipulin suuri ystävä!
- Seuraavaksi levitetään tomaattikastiketta. Valkoisen pizzan pohjalle levitetään oman valinnan mukaan esimerkiksi crème fraichea, mascarponea tai ricottaa.
- Perinteisesti suomalaisittain juusto levitetään viimeiseksi muiden täytteiden päälle, mutta silloin pinnalle muodostuu helposti juustopeite ja pizzasta tulee vetinen. Suosittelemme kokeilemaan tätä järjestystä niin saat helposti maukkaamman lopputuloksen.
- Lisää sitten muut täytteet, kuten vihannekset, sienet tai liha.
- Viimeistely: Paista pizza ja lisää lopuksi esimerkiksi Keiju Pizzaöljyä tuoreita yrttejä tai ruccolaa.
Muista, että nämä ovat vain suuntaa antavia ohjeita. Kokeilemalla löydät itsellesi parhaiten sopivan tavan ja täytteiden yhdistelmät.
Paistaminen:
- Kuumuus on avainasemassa: Paista pizzaa mahdollisimman kuumassa uunissa, vähintään 250 asteessa, mieluiten 300 asteessa tai jopa kuumemmassa. Mitä kuumempi uuni, sitä rapeampi pohja. Pizzauuni on paras vaihtoehto, jos sellainen on käytettävissä.
- Pizzakivi tai pelti: Pizzakivi tai ylösalaisin käännetty pelti auttaa pizzan paistumisessa tasaisesti ja tekee pohjasta rapean. Kuumenna pizzakivi tai pelti uunissa ennen pizzan paistamista.
- Paistoaika: Paista pizzaa, kunnes reunat ovat kullanruskeat ja juusto sulanut ja kupliva, noin 5-10 minuuttia. Pizzauunissa paistoaika on huomattavasti lyhyempi, jopa alle minuutti.
- Paistinpannu: Jos uunin lämpötila ei riitä, voit paistaa pizzan ensin paistinpannulla ja viimeistellä paiston uunissa grillivastuksen alla.
Lisävinkkejä:

- Kokeile erilaisia jauhoja ja täytteitä löytääksesi omat suosikkisi.
- Käytä tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita. Suosi raaka-aineita joissa on vähän kosteutta.
- Älä laita pizzaan liikaa täytettä, jotta pohja ei jää raa’aksi.
Anna pizzan levätä hetki ennen leikkaamista, jotta juusto ei valu pois.