Paras pizza syntyy kotona

Maukas pohja, mehevä täyte ja ripaus taikaa – siitä on täydellinen pizza tehty! Pizzamaailmassa on yhtä paljon mieltymyksiä kuin on pizzojen ystäviäkin, mutta onneksi lähes kaikki on sallittua! Oikeita tai vääriä tapoja ei ole, mutta pienillä vinkeillä lopputuloksesta saa entistäkin upeamman. Katso alta vinkkimme täydellisen pizzan valmistukseen!

 

Täytteet:

 

  • Tomaattikastike: Käytä laadukkaita säilyketomaatteja ja mausta kastike Keiju Pizzaöljyllä, suolalla ja mahdollisesti muilla mausteilla. Älä keitä kastiketta! Anna sen mieluiten maustua jääkaapissa 1-2 vuorokautta, vähintään pari tuntia.
  • Valkoinen pizza: Pizza bianco, eli valkoinen pizza, on kivaa vaihtelua perinteiselle pizzalle, sillä pizza tehdään ilman tomaattikastiketta. Pizzapohjalle levitetään raskankermaa, ricotta tai smetanaa.
  • Juusto: Mozzarella on pizzan klassikkojuusto, mutta voit kokeilla myös muita juustoja, kuten provolonea tai gorgonzola tai parmesaania. Valuta mozzarella kuvaksi ja revi paloiksi ennen asettamista.

 

Muut täytteet:  Pizzan päälle sopii lähes mitä tahansa. Listasimme inspiraatiomielessä vähän erilaisia vaihtoehtoja. Yhdistä vapaasti ja löydä suosikkisi!

 

    • Kasviksia: ohuesti viipaloidut perunat, broccolini, erilaiset sienet, munakoiso, artisokkaa, oliivit, punajuuri tai rucola.
    • Hedelmiä: Joidenkin mielestä hedelmät eivät kuulu pizzaan, mutta oikein yhdistettyinä ne tuovat kivasti raikkautta, makeutta ja kirpeyttä. Kokeile esimerkiksi päärynää, nektariinia, viinirypäleitä  tai ananasta!
    • Lihoja: Pepperoni, ilmakuivattu kinkku (prosciutto, parma), salami, chorizo, kana, ’nduja (mausteinen salamitahna), mortadella. Myös merenelävät, kuten katkaravut, simpukat, tonnikala, lohi, sardellit, mustekala ja anjovis sopivat erinomaisesti pizzoihin.
    • Juustoja: Juustoilla saa mukavasti makua. Kokeile esimerkiksi erilaisia homejuustoja, vuohenjuustoa, cheddaria tai viimeistele pizza buffalo mozzarellalla.
  • Yrtit: Kuivattu oregano tai tuoreet yrtit, ehkä etenkin basilika, kruunaavat pizzan!
  • Öljy: Viimeistele pizza Keiju Pizzaöljy tuodaksesi lisää makua.

 

 

Täytteiden järjestys: Täytteiden laittamisjärjestykseen ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa vastausta, ja se voi vaihdella hieman reseptin ja omien mieltymysten mukaan. Järjestyksellä ja täytteiden määrällä on kuitenkin iso vaikutus pizzan koostumukseen ja lopputulokseen. Liian paksu täytekerros saattaa myös jättää pohjan raa’aksi.

 

New York style pizza

Paistaminen:

  • Kuumuus on avainasemassa: Paista pizzaa mahdollisimman kuumassa uunissa, vähintään 250 asteessa, mieluiten 300 asteessa tai jopa kuumemmassa. Mitä kuumempi uuni, sitä rapeampi pohja. Pizzauuni on paras vaihtoehto, jos sellainen on käytettävissä.
  • Pizzakivi tai pelti: Pizzakivi tai ylösalaisin käännetty pelti auttaa pizzan paistumisessa tasaisesti ja tekee pohjasta rapean. Kuumenna pizzakivi tai pelti uunissa ennen pizzan paistamista.
  • Paistoaika: Paista pizzaa, kunnes reunat ovat kullanruskeat ja juusto sulanut ja kupliva, noin 5-10 minuuttia. Pizzauunissa paistoaika on huomattavasti lyhyempi, jopa alle minuutti.
  • Paistinpannu: Jos uunin lämpötila ei riitä, voit paistaa pizzan ensin paistinpannulla ja viimeistellä paiston uunissa grillivastuksen alla.

 

Lisävinkkejä:

Pizza sandwich

  • Kokeile erilaisia jauhoja ja täytteitä löytääksesi omat suosikkisi.
  • Käytä tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita. Suosi raaka-aineita joissa on vähän kosteutta.
  • Älä laita pizzaan liikaa täytettä, jotta pohja ei jää raa’aksi.

Anna pizzan levätä hetki ennen leikkaamista, jotta juusto ei valu pois.