Kurssi 7

Öljyillä makua leivontaan

 

Voi on helppo korvata öljyillä leivonnassa ja kasviöljy toimiikin monissa leivonnaisissa voita paremmin! Öljyt tuovat leivontaan makua ja rapeutta. Ennen kuin upotat kädet taikinaan, katso videolta miksi leivontaan kannattaa voin sijaan valita öljy.

Helppoutta, keveyttä
ja lisämakua

Öljy on terveellinen ja kevyt vaihtoehto, ja sen tuotanto rasittaa ilmastoa vähemmän kuin voin tuotanto. Voit käyttää öljyä taikinoihin, voiteluun sekä viimeistelyyn. Öljyä käyttämällä säästyt myös ylimääräiseltä työvaiheelta, sillä öljyä ei tarvitse erikseen sulattaa. Sen käyttö on siis helpompaa ja nopeampaa. Voit korvata reseptissäsi voin öljyllä aina kun siinä käytetään juoksevaa tai sulatettua rasvaa. Muista että öljyn määrä on n 80% reseptissä käytetystä voista.

Kokeile erilaisissa leivissä, kuten focacciassa, esimerkiksi Keiju tomaatti, valkosipuli & basilika -yrttiöljyä tai sitruuna & basilika -yrttiöljyä.

Auringonkukkaöljy puolestaan toimii rypsiöljyn ohella makeissa leivonnaisissa. Voit myös maustaa sitä itse esimerkiksi sitruunalla. Öljy on kasvipohjainen tuote, joten se sopii myös vegaaneille.

Leivottu taikina pellillä ja kupissa, vieressä Keiju Sitruuna-basilika-yrttiöljy 250 ml
Vinkki!

Erilaisilla yrtti- ja makuöljyillä saat lisämakua leivontaan.

Puurosta valmistettuja peltileipiä mustalla pellillä ja Keiju Auringonkukkaöljy 500 ml

Öljyjä on helppo maustaa itse. Lisäät vain erilaisia mausteita tai kuivattuja marjoja rypsiöljyn tai auringonkukkaöljyn joukkoon.

Lisäämällä öljyn joukkoon esimerkiksi murskattuja katajanmarjoja, syntyy maukas öljy, jota voi käyttää vaikka riistamuffinssien taikinassa. Lisämakua saat, kun valelet muffinssit myös paiston jälkeen öljyllä. Tämän öljyn makumaailma sopii hyvin myös kylmäsavuporopizzan reunojen valeluun.

Paahdetuilla kuminansiemenillä maustettu öljy sopii puolestaan mainiosti suolaisten leipomusten, kuten teeleipien maustamiseen. Paahda kuminansiemenet kuumalla ja kuivalla pannulla, jolloin mausteet avautuvat ja niiden maku korostuu. Käytä öljyä taikinassa ja viimeistele leivät öljyllä paiston jälkeen.

Voitele ja viimeistele

 

Kun voitelet leivonnaiset öljyllä ennen uuniin laittoa, tulee pinnasta maukkaan rapea. Öljy toimii loistavasti myös vuokien voitelussa, ja jos haluat helpottaa voitelua entisestään, on Keiju-vuokaspray kaikkein kätevin ratkaisu. Öljyllä ja vuokasprayllä voitelet helposti myös pannut ja vohveliraudan.

Keiju Rypsiöljy 500 ml sopii täydellisesti leivontaan

TIESITKÖ?

Leivonnaiset kannattaa myös viimeistellä erilaisilla öljyillä – se tuo valmiisiin leivonnaisiin kiiltoa ja lisämakua.

 

Katso reseptit videolta!