Omega-3-rasvahappoja tarvitaan solujen rakennusaineeksi sekä kasvuun ja kehitykseen. Niillä on myös sydänterveyttä edistäviä vaikutuksia. Niistä on apua veren kolesteroli- ja triglyseridiarvojen hallinnassa ja verenpaineen säätelyssä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että riittävällä omega-3-rasvahappojen saannilla on merkittävä suojavaikutus kognitiivisen heikkenemisen riskin vähenemisessä.

Ruokavaliossamme on useita omega-3-lähteitä, kuten rypsiöljy, erilaiset kalaruoat ja saksanpähkinät. Rasvahappokoostumuksen perusteella paras valinta on rypsiöljy tai sitä vastaava rapsiöljy.

Rypsiöljy, jota Keiju-margariinien valmistuksessa käytetään, sisältää ihmisille välttämätöntä, kasviperäistä omega-3-rasvahappoa eli  alfalinoleenihappoa. Niin aikuisten kuin lastenkin on saatava sitä ravinnosta päivittäin. Aikuisen, jonka keskimääräinen päivittäinen energiansaanti on 10 MJ, tulee saada vä­hintään 1,3 grammaa alfalinoleenihappoa päivässä. Monien suomalaisten tulisi kiinnittää huomiota omega-3-rasvahappojen saantiin. Kätevä päivittäinen tapa varmistaa puuttuvien omega-3-rasvahappojen saanti on käyttää Keiju-levitteitä ja rypsiöljyjä.

 

 

Lähteet:
The Relationship of Omega-3 Fatty Acids with Dementia and Cognitive Decline: Evidence from Prospective Cohort Studies of Supplementation, Dietary Intake, and Blood Markers Wei, Bao-Zhen et al. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 117, Issue 6, 1096 – 1109

Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024
Lääkärikirja Duodecim Terveyttä edistävä ruokavalio (2025) Ravitsemusterapian professori, laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab