Omega-3-rasvahappoja tarvitaan solujen rakennusaineeksi sekä kasvuun ja kehitykseen. Niillä on myös sydänterveyttä edistäviä vaikutuksia. Niistä on apua veren kolesteroli- ja triglyseridiarvojen hallinnassa ja verenpaineen säätelyssä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että riittävällä omega-3-rasvahappojen saannilla on merkittävä suojavaikutus kognitiivisen heikkenemisen riskin vähenemisessä.
Ruokavaliossamme on useita omega-3-lähteitä, kuten rypsiöljy, erilaiset kalaruoat ja saksanpähkinät. Rasvahappokoostumuksen perusteella paras valinta on rypsiöljy tai sitä vastaava rapsiöljy.
Rypsiöljy, jota Keiju-margariinien valmistuksessa käytetään, sisältää ihmisille välttämätöntä, kasviperäistä omega-3-rasvahappoa eli alfalinoleenihappoa. Niin aikuisten kuin lastenkin on saatava sitä ravinnosta päivittäin. Aikuisen, jonka keskimääräinen päivittäinen energiansaanti on 10 MJ, tulee saada vähintään 1,3 grammaa alfalinoleenihappoa päivässä. Monien suomalaisten tulisi kiinnittää huomiota omega-3-rasvahappojen saantiin. Kätevä päivittäinen tapa varmistaa puuttuvien omega-3-rasvahappojen saanti on käyttää Keiju-levitteitä ja rypsiöljyjä.
Lähteet:
The Relationship of Omega-3 Fatty Acids with Dementia and Cognitive Decline: Evidence from Prospective Cohort Studies of Supplementation, Dietary Intake, and Blood Markers Wei, Bao-Zhen et al. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 117, Issue 6, 1096 – 1109
Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024
Lääkärikirja Duodecim Terveyttä edistävä ruokavalio (2025) Ravitsemusterapian professori, laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab