Keiju Valkeasta tuli pelastus allergioista kärsiville lapsiperheille

Keiju Valkeasta tuli pelastus allergioista kärsiville lapsiperheille

Kun lapselle sallittuja ruoka-aineita on vain kourallinen, voi levitteen valmistuksen lopettaminen suistaa perheen arjen raiteiltaan. Siksi Keijua Suomessa valmistava Bunge sai allergiaperheiltä vilpittömän pyynnön maidottoman ja lisäaineettoman margariinin saamiseksi jälleen kauppoihin.

Keijun valikoimiin aiemmin kuuluneen Keiju Rypsi 70 % -levitteen tuotannon loppuminen vuoden 2021 syksyllä oli monissa allergiaperheissä todellinen järkytys. Allergisten arjessa se tarkoitti sitä, että korvaavaa tuotetta ei löytynyt.

”Lisäaineeton ja maidoton Keiju on useille moniallergisille lapsille markkinoiden ainut sopiva margariini ja erittäin tärkeä osa heidän ravitsemustaan”, perheet kertoivat Bungelle lähettämässään vetoomuksessa.

Allergiaperheiden vetoomus lisäaineettoman levitteen saamiseksi uudelleen tuotantoon käynnisti Bungella ainulaatuisen yhdessä kuluttajien kanssa tehdyn tuotekehitystyön, jonka seurauksena kauppoihin saatiin loppukesästä 2022 Keiju Valkea -levite.

Monikäyttöinen margariiniuutuus on valmistettu ilman lisäaineita ja se on maidoton ja palmuöljytön. Erityispiirteenä Keiju Valkeassa on se, että se on valmistettu ilman betakaroteenia, joka on tyypillinen levitteiden väriaine. Toivomus väriaineettomuudesta tuli allergiaperheiltä. Keiju Valkea on myös ensimmäinen suomalainen levite, jolle on myönnetty Allergiatunnus.

Äitien hätä kuultiin ja siihen reagoitiin

Vetoomuksen pani alulle pääkaupunkiseudulla asuva Janika Niskanen. Niskasen oma lapsi on moniallerginen, joka ei pystynyt lisäaineettoman Keijun lisäksi käyttämään mitään markkinoilla olevista levitteistä.

– Kaksivuotiaalla lapsellamme on vain kourallinen sallittuja ruoka-aineita. Suurin ongelma on se, että hän on erittäin allerginen maissille, jota on lähes kaikissa elintarvikkeissa. Sitä on esimerkiksi suolassa paakkuuntumisenestoaineena sekä monissa lisäaineissa ja elintarvikkeisiin lisättävissä vitamiineissa. Siksi monet levitteetkään eivät yleensä käy hänelle, Niskanen kertoo.

Janika Niskanen kirjoitti vetoomuksen Bungelle ja keräsi Facebookin allergialasten vanhempien ryhmästä 30 aktiivisen vanhemman ryhmän allekirjoittamaan sen. Hän julkaisi vetoomuksen myös Keijun Facebookin sivuilla ja moni maissiallergisten ryhmästä kävi vielä kommentoimassa sitä.

– Olin todella positiivisesti yllättynyt Bungen nopeasta vastauksesta. He pyysivät meitä mukaan tuotekehitys- ja testiryhmään. Oli mahtavaa, kuinka tarmokkaasti he lähtivät selvittämään erilaisiin allergeeneihin liittyviä haasteita. Meille oli todella tärkeää, että prosessi auditoitiin perusteellisesti myös ristikontaminaatioiden poissulkemiseksi, hän sanoo.

Keiju Valkeaa testasi kymmenisen allergialapsiperhettä. Sen lisäksi tuote testattiin 100 kuluttajalla. Kauppoihin tuote saatiin elokuussa.

– Toivon todella, että ihmiset löytäisivät tämän tuotteen, jotta se pysyisi markkinoilla, Niskanen sanoo.

Valokuvaaja Jonna Eveliina

Lisäaineettomuus kiinnostaa

Sipoolaisen Outi Mäkisen perhe oli yksi Keiju Valkean testiryhmässä mukana olleista perheistä. Mäkisillä on kaksi moniallergista poikaa. Nuoremmalla, viisivuotiaalla Ohto-pojalla on vain noin 15 ruoka-ainetta, joita hän voi syödä.

– Olemme kovasti odottaneet Keiju Valkean tuloa kauppoihin. Hän on todella iloinen, sillä vihdoin hän saa syödä samaa levitettä meidän muiden kanssa, Mäkinen kertoo.

Outi Mäkinen kiittelee Keiju Valkeaa siitä, että levite on erittäin hyvänmakuinen. Lisäksi se toimii hyvin leivonnassa.

– Ohto on todella onnellinen tästä pienestä normaalista osasta elämää. Leipäkin maistuu hänelle aiempaa paremmin, kun saa laittaa levitettä päälle. Olemme todella kiitollisia siitä, että Suomessa on Bungen kaltainen tuottaja, joka tarttui heille heitettyyn haasteeseen. Uskon, että lisäaineettomuus ja väriaineettomuus ovat tärkeitä asioita muillekin kuin allergiaperheille, hän sanoo.

Varsinainen lottovoitto

Seitsemänvuotiaan Leon elämässä ei ennen neljättä ikävuotta ollut levitettä, jota hän olisi voinut allergioidensa vuoksi käyttää.

– Allergisille Keiju Valkea on lottovoitto ja muillekin mahtava mahdollisuus saada rasva, jossa ei ole väriaineita tai lisäaineita, Leon äiti Elina Savimäki sanoo.

Turkulainen Savimäki on käyttänyt Keiju Valkeaa testiryhmäläisenä myös leivontaan ja ruoanlaittoon. Hän on vakuuttunut, että Valkea tulee korvaamaan perheessä aiemmin käytetyt rasvat. Kaikki perheenjäsenet käyttävät jatkossa samaa levitettä.

– Allergiaperheissä on ollut iso huoli, kun sopivaa rasvaa ei ole ollut saatavilla. Jokainen ymmärtää, kuinka merkittävä rooli ravitsemuksellisesti rasvalla on kasvavan lapsen ruokavaliossa. Keiju Valkea toimii kyllä oikein hyvin kaikkiin käyttötarkoituksiin ja on vielä hyvänmakuinenkin. On ihan huikeaa, että se saatiin tuotantoon, Savimäki sanoo.