Keiju Valkea on ensimmäinen levite, jolle on myönnetty Allergiatunnus

Keiju Valkea on ensimmäinen levite, jolle on myönnetty Allergiatunnus

Väriaineeton, maidoton ja lisäaineeton Keiju Valkea on ensimmäinen suomalainen levite, jolle on myönnetty oikeus käyttää Allergiatunnusta. Tunnustuksen myöntäneen Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan Bungen valmistama Keiju Valkea on vastuullisuudessaan kannustava esimerkki koko elintarviketeollisuudelle.

Tähän mennessä vain neljä elintarviketuottajaa on saanut tuotteilleen suomalaisen allergiatunnuksen. Keiju Valkealle tunnus myönnettiin kesällä 2022.

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton markkinointi- ja kumppanuuspäällikkö Niki Malmros sanoo, että Bunge osoittaa vastuullisuutta tuomalla markkinoille monikäyttöisen levitteen, joka ottaa allergiset erityisryhmät huomioon. Keiju Valkea on lisäksi valmistettu ilman palmuöljyä.

Kotimainen Keiju Valkea on kehitetty yhdessä allergiaperheiden kanssa. Tuotekehityksessä on huomioitu kuluttajilta saatu palaute ainutlaatuisella tavalla.

– Aivan mahtavaa, että Bunge on lähtenyt vastaamaan kuluttajien tarpeisiin ja kehittänyt levitteen, jossa mausta ja käytettävyydestä ei ole tingitty, Malmros sanoo.

Malmros muistuttaa, että allergiatunnuksella on suuri merkitys niissä perheissä, joissa ruokarajoituksia on paljon. Moni allerginen ei hänen mukaansa käytä lainkaan levitettä, koska tarjontaa on ollut niin vähän ja ainesosalistojen lukeminen on työlästä.

– Tämä vapauttaa perheet, isovanhemmat ja allergisten läheiset tarjoamaan esimerkiksi juhlissa levitettä, jota kaikki voivat syödä rauhallisin mielin. Allergisille ei tarvitse olla omaa tuotetta, sillä tämä maistuu ja sopii kaikille. Monesti allergioista kärsivä jää osattomaksi muille tarjottavista asioista. Nyt käytössä on margariini, joka soveltuu myös paistamiseen ja leivontaan, hän sanoo.

Tunnukselle tiukat kriteerit

Allergiatunnuksen käyttöoikeuden myöntää Allergia-, Iho- ja Astmaliitto tarkan auditointiprosessin jälkeen. Tunnuksen kriteerit laaditaan ja tarkistetaan yhteistyössä ulkopuolisten asiantuntijoiden ja puolueettomien tutkimuslaitosten tutkijoiden kanssa. Allergiatunnuskäsittely toteutetaan pohjautuen lääketieteellisiin ärsytystilastoihin ja tutkimustietoon. Hakuprosessi auditointeineen vie Malmrosin mukaan noin kaksi kuukautta.

Allergiatunnuksen saaneen elintarvikkeen valmistusprosessi on järjestetty niin, että tuote voidaan valmistaa ja säilyttää ilman yhteyttä allergeeneihin. Tämä koskee niin tuotantolinjaa, valmiin tuotteen pakkausta kuin raaka-aineiden säilytystäkin. Kaikki kontaminaatioriskit on poistettava.

Niki Malmrosin mukaan Bunge on erinomainen esimerkki koko elintarviketeollisuudelle.

– Elintarvikkeet ovat vaikein toimiala allergiatunnuksen saajina. Bungen toiminta on kuitenkin osoittanut, että nämä asiat ovat ratkaistavissa. Juuri tämänkaltaisia yrityksiä tarvitaan, Malmroos sanoo.

Allergiatunnus helpottaa arkea

Niki Malmros on tehnyt teollisuuden kumppanina töitä parikymmentä vuotta konsultoiden Allergiatunnuksen ja elintarvikkeiden raaka-ainemerkintöjen parissa. Hän korostaa, että tunnuksella pyritään helpottamaan allergisten arkea.

Paras tilanne on se, että allergisille suunnattu tuote on hyvä ja sopiva valinta kaikille. Hän muistuttaakin, että pelkkä allergisoivien raaka-aineiden karsinta ei riitä. Hyvään makuun ja koostumukseen vaaditaan ammattitaitoinen tuotekehitys, jolloin ei tarvitse tinkiä mausta.

– Ensimmäinen Allergiatunnuksen saanut elintarvike oli Vatajan nakit vuonna 1996. Silloinkin saimme historiallisen paljon palautetta. Keiju Valkea on samalla tavoin täydellinen tuote helpottamaan allergisten elämää. Taika on siinä, että tuote on maukas, vaikka siitä poistetaan allergisille aiheutuvia riskejä, Malmros sanoo.