Kolesteroli

Tarvitsemme tietyn määrän kolesterolia. Se auttaa meitä solukalvojen rakentamisessa ja hormonien valmistamisessa. Saamme kolesterolia ruoasta ja lisäksi kehomme valmistaa sitä maksassa. Osa kolesterolista poistuu luonnollista tietä, ruoansulatuskanavan kautta, mutta osa imeytyy elimistöön.

Ravinnon kolesteroli

Tärkein veren kolesterolipitoisuuteen vaikuttava tekijä on rasvan laatu. Kolesterolia on lähinnä eläinperäisissä tuotteissa. Eniten kolesterolia saamme juustoista, voista ja muista rasvaa sisältävistä maitotuotteista, kananmunan keltuaisesta, lihasta, makkaroista sekä eräistä sisäelimistä, katkaravuista ja mädistä. Ruoasta saadun kolesterolin imeytyminen on yksilöllistä.

 

”Hyvä” ja ”paha” kolesterolin kuljettaja

Kolesteroli on rasvaliukoinen aine, jonka kierrättämiseen veressä tarvitaan erityisiä kuljettajia, lipoproteiineja. Sellaisia ovat mm. ”hyvä” HDL (High Density Lipoprotein) ja ”paha” LDL (Low Density Lipoprotein). Veren kokonaiskolesteroli muodostuu pääasiassa näistä kahdesta lipoproteiinista ja itse kolesterolista.

LDL-kolesteroli kuljettaa kolesterolia solujen tarpeisiin, joten sitä tarvitaan veressä. Liian suuri LDL-kolesterolimäärä kertyy kuitenkin verisuonten seinämiin, jolloin suonet ahtautuvat ja veren virtaus vaikeutuu. Tämä johtaa usein sairastumiseen. Siksi LDL-kolesterolia kutsutaan pahaksi kolesteroliksi.

HDL-kolesteroli puolestaan kuljettaa kolesterolia pois verisuonten seinämistä maksaan. Sen suuri määrä suojaa kolesterolin haittavaikutuksilta – siitä nimitys hyvä kolesteroli.

 

Kolesteroli kuriin

Ravitsemussuositukset ottavat jo huomioon kolesterolin saannin, joten niitä noudattamalla pärjää pitkälle. Rasvan laatu ja määrä ovat sydänystävällisessä ruokavaliossa keskeisessä asemassa. Ruokavaliomme sisältää liikaa kovaa rasvaa, vaikka muuten rasvan osuus energiansaannista on jo lähellä suosituksia. Tutkimuksissa kasvisterolien on osoitettu alentavan kolesterolia osana terveellisiä elämäntapoja sekä monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Alentaja on ainoa Suomessa valmistettu kolesterolia alentava levite.