Oletko ajatellut, miltä tuntuisi herätä metsästä? Suomen luonnon päivänä 25.8. koko Suomi patistetaan ulos nukkumaan. Kotisängyn jättäminen ei ole pelottavaa, eikä hankalaakaan. Riittää, kun ottaa peiton kainaloon ja lähtee lähimetsään. Tässä muutama vinkki, joilla ulkona nukkumisesta tulee mukava kokemus.

Teltta tuo suojaa

Perinteisin tapa nukkua ulkona on teltta. Se antaa suojaa tuulta, vettä ja itikoita vastaan. Lisäksi kangasseinät luovat raamit omalle kodille. Suomessa jokamiehenoikeuksien nojalla telttailla saa missä vaan – paitsi toisten pihamaalla. Kaupungin järjestyssäännöt saattavat rajata oikeutta citytelttailuun. Metsässä telttailu on turvallisinta – Suomessa ei ole eläimiä, jotka hyökkäisivät nukkujan kimppuun. Teltta kannattaa pystyttää tuulensuojaiseen paikkaan, mieluummin kummulle kuin kuoppaan, jottei sateen sattuessa aamulla herää uima-altaasta.

Kesäyönä telttaan tarvitsee mukaan vain makuupussin ja -alustan, joista jälkimmäiseen kannattaa panostaa selkeästi enemmän. Ilmatäytteinen patja tuo pehmeyttä lonkan alle ja solumuovi lisäeristettä, jos maa on vielä kylmä. Makuupussiin kannattaa vaihtaa kuivat yövaatteet päälle, sillä nihkeät vaatteet viilentävät kehoa.

Riippumatossa lähellä luontoa

Kahden puun väliin ripustettu riippumatto antaa vielä läheisemmän yhteyden luontoon. Laskuvarjokankaasta tehdyt pussimaiset matot mahdollistavat nukkumisen puussa ilman vaaraa pudota.  Riippumaton keinahtelu tuo makoisat unet, mutta tottumattomasta nukkuma-asento voi tuntua oudolta. Asiaa auttaa hieman, jos riippumattoon laittaa makuualustan, joka sekä lämmittää että pitää mattoa hieman suorassa. Matto kannattaa kiinnittää melko kireäksi ja siihen voi asettua hieman vinottain, jotta jalat ja pää eivät nouse keskivartaloa paljoa korkeammalle. Sadetta vastaan voi suojautua virittämällä kiinnityspuiden väliin narun ja siihen muovista katoksen. Hyttysverkkokin saattaa olla tarpeen. Samaan naruun voi mukavasti ripustella yöllä tarvitsemiaan välineitä, kuten vesipullon tai otsalampun.

Taivasalle tuulettumaan

Yksinkertaisimmillaan ulos voi mennä nukkumaan viemällä petinsä pihalle. Tällöin kannattaa toki tarkistaa säätiedotus ensin. Patjan alle voi laittaa kosteutta hylkivän kevytpeitteen tai avaruuslakanan, joka eristää myös lämpöä. Hyttysiä vastaan voi suojautua hyttysmyrkyllä, -savulla tai –hatulla eli pussiksi ommellulla hyttysverkolla, jonka voi vetää pään yli. Kesäöinen tähtitaivas, aamulla heräilevien lintujen laulu ja aamukasteen tuoksu ovat elämyksiä, jotka vain ulkona nukkuva saa kokea. Jätä siis rohkeasti kotisänkysi ja kokeile! Sinussa on luontoa. Pidä siitä huolta.

 

Mikäli kaipaat uniseuraa, löytyy luonnonpaivat.fi – sivuilla tapahtumia, joissa nukutaan yhdessä ulkona 17.6.