Vuohenputkipesto ja nokkosnäkkäri

Luonnosta löydät ainekset kastikkeeseen, jota voit käyttää peston tapaan leivän päällä tai vaikka pastakastikkeena.

 

 

 

Vuohenputki on yleinen kasvi puutarhassa ja joutomailla. Se muodostaa tiheitä kasvustoja. Vuohenputkea ei tule sekoittaa myrkkykatkoon tai hukanputkeen, jotka ovat myrkyllisiä, joskin harvinaisia.

Vuohenputkesta käytetään vaaleanvihreitä nuppuja. Ne sisältävät runsaasti rautaa, magnesiumia ja C-vitamiinia.

 Vuohenputkipesto

Villipestokastike sopii kyytipojaksi pastalle.

Vuohenputkipesto 4:lle

½ dl Keiju Kylmäpuristettu -rypsiöljyä

1 dl nuoren maitohorsman lehtiä

3 dl nuorta vuohenputkea

¾ dl voikukan lehteä

¼ dl siankärsämön lehteä

1/2 dl pinjansiemeniä

suolaa

mustapippuria

400 g spagettia

Poimi kasvit puhtaasta kasvuympäristöstä, jossa ei ole liikennettä eikä teollisuutta. Pölyiset lehdet tulee huuhdella lämpimällä vedellä.

Poimi vuohenputkista nuoria, nuppuisia vaaleanvihreitä lehtiä. Voikukanlehdistä maukkaimpia ovat sileäreunaiset, varjossa kasvavat lehdet. Maista lehtiä jo luonnossa, niin löydät parhaat maut.

Leikkaa kasvit pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään sauvasekoittimella, blenderissä tai morttelilla. Pinjansiemenet voit halutessasi korvata myös auringonkukansiemenillä.

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä niin, että se jää hieman kovaksi eli al dente. Tarjoile pesto pastakastikkeena.

Siankärsämöä voi käyttää mausteena, sillä sen maku on pippurimainen ja kirpsakka.

 

 

Nokkosleipä

Nokkosnäkkäri

2 dl maissijauhoa

½ dl hampunsiemeniä

½ dl auringonkukansiemeniä

½ dl Keiju Kylmäpuristettu –rypsiöljyä

1 tl merisuolaa

2 dl vettä

1 dl ryöpättyä nokkosta

½ dl pellavarouhetta

Ryöppää nokkoset nopeasti laittamalla ne kiehuvaan veteen muutaman minuutin ajaksi ja valuta kuivaksi. Leikkaa saksilla pieniksi. Lisää siemenet, maissijauho, pellavarouhe ja lopuksi vesi, öljy sekä suola. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Ripottele päälle lisää suolaa. Laita toinen leivinpaperi päälle ja kaulitse tasaiseksi. Poista leivinpaperi. Paista rapeaksi uunissa 150 asteessa noin 45 minuuttia.  Reseptin kehitti Heidi Lahtinen, luonnonvaratuottaja.