Miten paistan oikein?

Käytä paistamiseen aina siihen tarkoitettua rasvaa – margariinia, jonka rasvapitoisuus on yli 40 % tai kasviöljyä. Juoksevat margariinit pulloissa soveltuvat myös erinomaisesti paistamiseen, eivätkä räisky pannulla. Kun margariini alkaa hieman ruskistua ja kuohua paistinpannussa, voit aloittaa paistamisen.

Öljy lisätään aina kuivaan pannuun. Se ei kuohu eikä ruskistu, joten voit testata öljyn lämpötilan leipäpalalla. Jos leipäpala ruskistuu kullanruskeaksi öljyssä noin puolessa minuutissa, on öljy tarpeeksi kuumaa. Öljyjen kuumuudenkestävyydestä kertoo savuamispiste, mikä vaihtelee öljyittäin. Rypsi- ja auringonkukkaöljyillä savuamispiste on melko korkea, joten niillä voi paistaa ja uppopaistaa.

Kala on herkkä raaka-aine, joka tulee paistaa hitaasti miedolla tai kohtalaisella lämmöllä, ettei se pala. Liha paistetaan aluksi kuumemmalla pannulla, jotteivät nesteet haihdu ja liha kuivu harmaaksi. Lisää pannulle vain osa lihasta kerrallaan, jottei pannu jäähdy. Myöhemmin lämpötilaa voidaan laskea, että lihasta saadaan sopivan kypsää.

Älä kuumenna rasvaa niin paljoa, että se savuaa. Öljy voi syttyä palamaan lämpötilan kohotessa liikaa, jolloin se sammutetaan kannen avulla. Vettä ei saa käyttää.