Rasvoista puhutaan paljon ja usein ikävässä mielessä. Tosiasia kuitenkin on, että ihminen tarvitsee rasvaa muun muassa aineenvaihdunnan ylläpitämiseen, solujen ja hormonien rakentamiseen, aivojen energiansaantiin sekä hermoston toiminnan turvaamiseen. Nykyisten ravitsemussuositusten mukaan kolmannes päivän kokonaisenergiasta tulisi saada rasvoista.
Rasvojen täydellinen poistaminen ruokavaliosta ei siis ole ollenkaan hyvä ratkaisu. Sen sijaan olennaista on kiinnittää huomiota käyttämänsä rasvan laatuun ja huolehtia siitä, että vähintään kaksi kolmasosaa rasvasta on niin sanottua pehmeää rasvaa. Esimerkiksi aikuisen naisen arvioidaan tarvitsevan rasvaa 60 g vuorokaudessa, jolloin kovan rasvan osuus tulisi olla enintään 20 g/vrk ja pehmeän rasvan osuus vähintään 40 g/vrk.