Luonto kehittää aisteja
Luonnossa mikään ei ole tasaista eikä symmetristä. Maasto on epätasaista, joten kulkeminen polulla tai metsässä kehittää tasapainoa. Myös katsetta joutuu jatkuvasti siirtämään eri etäisyyksille ja erilaisiin muotoihin. Luonnossa äänet tulevat eri suunnista ja laajemmalla skaalalla kuin näyttöruuduilla. Tuoksut täydentävät maisemakokonaisuutta. Kaikki tämä monimuotoisuus ja ”epätäydellisyys” onkin omiaan kehittämään aisteja ja luovuutta.
Vapauttaa kehistä
Luonnon tuhannet pienet, toisiinsa yhteensopivat yksityiskohdat, muodostavat mielenkiintoisen palapelin. Sitä tutkimalla ajatukset ohjautuvat kuin itsestään pois vanhoilta raiteilta. Luonnon helmassa onkin helpompi irrottautua murheista, nähdä selkeämmin kokonaisuuksia ja tulla levollisemmaksi. Tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen lisää suvaitsevaisuutta, avuliaisuutta ja tyytyväisyyttä elämään.
Luonto on voimavara, joka ympäröi meitä joka päivä. Jos emme tänään ehdi retkelle, voimme ummistaa silmämme hetkeksi ja miettiä mielimaisemaamme tai lapsuuden leikkiä luonnossa – pelkän ajatusleikinkin on todistettu lisäävän hyvinvointia. Sinussa on luontoa. Pidä siitä huolta.
Lähde: Sitra. Vihreää hyvinvointia, 2013.
1) Hartig, T., Evans, G.W., Jamner, L.D., Davis, D.S. & Garling, T. (2003) Tracking restoration in natural and urban field settings. Journal of Environmental Psychology 23: 109-123.
2) Li, Q., Kobayashi, M., Inagaki, H., Hirata, Y., Li, Y.J., Hirata, K., Shimizu, T., Suzuki, H., Katsumata, M., Wakayama, Y., Kawada, T., Ohira, T., Matsui, N. & Kagawa T. (2010) A day trip to a forest park increases human natural killer activity and the expression of anti-cancer proteins in male subjects. J Biol Regul Homeost Agents. 24 (2): 157-165.